Moskva kritiseeris Jaapanit Kuriili ja Ukraina võrdluse eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Käed eemale meie Kuriilidest!» seisab venekeelsel plakatil.
«Käed eemale meie Kuriilidest!» seisab venekeelsel plakatil. Foto: SCANPIX

Moskva kritiseeris neljapäeval Jaapani välisministrit Fumio Kishidat Lõuna-Kuriili saarte ja Ukraina kriisi võrdlemise eest.

Nii Ukraina kui Põhjaterritooriumite kriisi tuumaks on status quo jõuga kõigutamine, ütles Kishida ajakirjanikele pärast Brüsselis peetud loengut.

«Jaapani välisminister Fumio Kishida tegi 20. jaanuaril Brüsselis üllatavad avaldused, kui ta võrdsustas Ukraina situatsiooni ning Põhjaterritooriumite - Jaapani termin Vene Lõuna-Kuriili saarte kohta, mis kuuluvad Teise maailmasõja tulemusel Venemaa koosseisu - küsimuse,» teatas Vene välisministeerium avalduses.

«Need olid militaristlik Jaapan ning Natsi-Saksamaa, kes taotlesid ülemaailmset võimu ning häirisid relvade jõul Teise maailmasõja eelset status quo'd ning okupeerisid mitmeid riike,» seisis pressiteates.

«Me oleme sunnitud ütlema, et kahjuks keeldub Tokyo siiamaani ajalugu tunnistamast. Sellised lüngad ajaloolises mälus on vastuvõetamatud Teise maailmasõja liitlasvägede võidu 70. aastapäeva aastal,» sõnas pressiteenistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles