Ukraina separatistid lubasid vallutada kogu Donetski oblasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isehakanud Donetski rahvavabariigi võitlejad Donetski lähistel.
Isehakanud Donetski rahvavabariigi võitlejad Donetski lähistel. Foto: SCANPIX

Ida-Ukraina separatistid ei avalda survet uute läbirääkimiste pidamiseks ja alustavad enda kontrolli all oleva territooriumi laiendamiseks uut pealetungi, ütles isehakanud Donetski rahvavabariigi üks liidreid Aleksandr Zahhartšenko.

«Meie pool ei avalda enam survet mistahes vaherahu läbirääkimiste pidamiseks,» ütles Zahhartšenko Vene meedia vahendusel.

«Kavatseme liikuda Donetski oblasti piirini,» lisas ta, vihjates aladele, mis on veel valitsusvägede kontrolli all.

Zahhartšenko sõnul liiguvad separatistid hetkel Maiorovski, Avdijivka ja Otšertõno suunas. «Ka LPR (Luganski isehakanud rahvavabariik - toim) alustas pealetungi,» ütles ta.

Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksandr Turtšõnov ütles täna, et Vene terrorirühmitused on alustanud suurpealetungi piki rindejoont Donetski ja Luganski oblastites.

Zahhartšenko lükkas ümber Ukraina meedia varasemad teated, mille kohaselt alustasid mässulised pealetungi Mariupoli suunas.

«Me pole Mariupolit veel rünnanud, sest peame enne hõivama Slovjanski. Põhjuseks on veeressursid. Mariupol saab oma vee Ukrainalt meie territooriumi kaudu, kust see jõuab siia, ning 90 protsenti Donetski oblasti veest pole joogikõlbulik.»

Kolmapäeval kohtusid niinimetatud Normandia neliku riigid Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa ja Saksamaa ning otsustasid üritada korraldada Kiievi ja separatistide vahel uusi läbirääkimisi.

Zahhartšenko sõnul peetakse Kiieviga läbirääkimisi vaid vangide vahetuse küsimustes. «Kõik Donetski rahvavabariigis juhtuv peegeldab rahva tahet,» sõnas Zahhartšenko.

«Sündisime ja kasvasime siin üles ning võitleme oma maa eest,» lisas ta.

Kiievi sõnul koosnevad mässuliste üksused peamiselt Vene kodanikest, keda enamik oblasti elanikest umbusaldab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles