Tsipras: Syriza enamus annab võlakõnelusteks vabad käed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras.
Alexis Tsipras. Foto: SCANPIX

Kreeka vasakpartei Syriza esimees Alexis Tsipras ütles reedel, et erakonna absoluutne enamus pühapäevastel valimistel annab talle vabad käed uuteks võlaläbirääkimisteks.

Absoluutne enamus annab vajaliku tugevuse ja vabad käed läbirääkimisteks Kreeka võlausualdajatega, ütles Tsipras ajakirjanikele.

Arvamusküsitluste põhjal on Syriza valimiste soosik ja tema edumaa üha kasvab. Erakond on lubanud kasinusreformid peatada ja rahvusvaheliste võlausaldajatega uutes tingimustes kokku leppida.

Tsirpas kuulutas, et Kreeka asub juba esmaspäeval oma väärikust taastama ega lase enam juhtida end Euroopa Liidu personali teisejärguliste ametnike saadetud e-kirjadega.

Kaks päeva enne valimisi ennustavad mõned küsitlused Syrizale rohkem kui viie protsendipunktist edumaad konservatiivist vastase Uue Demokraatia ees.

«Järgmisel päeval pärast valimisi ei ole enam troikat,» ütles Tsipras Euroopa Liidu, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Keskpanga audiitoritele viidates.

«Me teeme kõik, et oma rahva väärikus päästa.»

«See on vasakpoolsete esimene võimalus, aga Kreeka jaoks võib see jääda viimaseks,» hoiatas ta ja manas protestantlikku loogikat, mida esindab kasinusmeetmete eest seisev Saksamaa.

Mõned analüütikud kardavad, et Kreeka lahkub pärast valimisi eurotsoonist.

Hetkel on valitsusel pooleli kõnelused ELi ja IMFiga, milles arutatakse riigi toimimiseks vajaliku abipaketi 7,2 miljardi euro suurust järgmist väljamakset.

Tsiprase sõnul tahab tema erakond läbirääkimised võlausaldajatega juuliks lõpule viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles