Costa Concordia kaptenit ähvardab pikk vangistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francesco Schettino
Francesco Schettino Foto: SCANPIX

Itaalia prokuratuur nõuab 2012. aasta jaanuaris toimunud ja 32 inimelu nõudnud katastroofi põhjustamises süüdistatavale kruiisilaeva Costa Concordia kaptenile Francesco Schettinole 26 aasta pikkust vanglakaristust.

«Jumal olgu Schettinole armuline, sest me ei saa seda teha,» ütles prokurör Stefano Pizza täna Grossetos toimunud kohtuistungil, nimetades Schettinot Kapten Argpüksiks. Teine prokurör Maria Navarro sõnul oleks taoline karistus õiglane. «Ta pole kunagi võtnud vastutust ja tema kasuks ei räägi midagi,» ütles Navarro.

54-aastast Schettinot süüdistatakse 32 inimese tapmises, laevaõnnetuse põhjustamises, keskkonnakahju tekitamises ja laeva hülgamises. Kohtuotsust on oodata veebruaris.

Schettino avaldas suvel valmisolekut sõlmida kokkuleppemenetlus, mille kohaselt on ta valmis end süüdi tunnistama ning kolmeks ja pooleks aastaks vangi minema. Kohtunik on kaitsjate pakkumised aga tagasi lükanud.

Schettino on toonitanud, et üksnes tema oskuslik manööverdamine hoidis Giglio saare lähedal ära halvima. Väidetavalt sõitis Costa Concordia 4229 inimesega pardal aga karile, kuna saare lähedal tervitamismanöövrit teha soovinud kapten muutis kurssi.

Schettino on eitanud ka talle süüks pandavat laeva vabatahtlikku hülgamist, väites hoopis, et komistas ja kukkus kogemata päästepaati, jätkates päästetööde koordineerimist kaldalt.

Kuigi Schettino võimalik süü laeva õnnetusse sattumisel pole kohtulikult kinnitust leidnud, on kohus vangi mõistnud mitu laeva uppumisega seotud isikut. Mullu juulis mõistis kohus lihtmenetluse korras vangi viis laevafirma töötajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles