Juute ja moslemeid teotanud pankuri saatus selgub täna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thilo Sarrazin.
Thilo Sarrazin. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Täna astub Saksa keskpanga juhtkonda kuuluv Thilo Sarrazin keskpanga nõukogu ette aru andma. Seejärel avaldab keskpanga president Axel Weber, kas juute ja moslemeid teotanud mees jäetakse ametisse.

Saksamaa kantsler Angela Merkel andis selgelt mõista, et keskpank peab Sarrazini probleemi kiirelt lahendama, kuna mees on juba korduvalt Saksamaa avalikkuse oma arvamusavaldustega tagajalgadele ajanud, vahendab Frankfurter Allgemeine. Teisipäeval jäeti Sotsiaaldemokraatlikusse parteisse (SPD) kuuluv Sarrazin siiski veel ametisse.

Otseselt polegi põhjust Sarrazini vallandada, kuna mees pole oma ametikohustuste vastu eksinud ning tema värskelt esitletud ja palju kõmu tekitanud raamat «Deutschland schafft sich ab» («Saksamaa hävitab end») esindab mehe isiklikku arvamust. Teos on aga täis pikitud äärmuslikest arusaamadest, millest paljusid võib rassistlikuks, antisemiitlikuks ja islamivastaseks nimetada.

Poliitiline surve Sarrazini vallandamiseks on aga tugev. Väidetavalt on Weberil head võimalused tõusta Saksa keskpanga presidendi kohalt Jean-Claude Trichet’ järeltulijaks Euroopa keskpanga presidendina, kuid selleks peab keskpanga president säilitama häid suhteid Merkeliga.

Sarrazini keskpanga juhtkonnast heitmist on juba mitmeid kordi varem kaalutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles