Endise Vene luuraja Litvinenko surma uuritakse uuesti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Litvinenko
Aleksandr Litvinenko Foto: SCANPIX

Suurbritannias alustatakse uuesti endise Vene luuraja Aleksandr Litvinenko surma uurimist.

Kunagine KGB agent suri 2006. aastal olles joonud radioaktiivset polooniumit sisaldanud teed, edastab Reuters.

Briti kodakondsuse saanud Litvinenko süüdistas oma surivoodil Venemaa presidenti Vladimir Putinit, et tema andis käsu ta tappa.

Venemaa seisukoht on, et neil ei ole Litvinenko surmaga mitte mingisugust seost.

Briti võimude teatel on neil asitõendid, mille alusel saab süüdistada Litvinenko tapmises tema kahte endist KGB kolleegi.

Ka olevat USA Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) edastanud Briti uurijatele tõendid, et Venemaa on Litvinenko surmaga seotud.

Litvinenko surm tekitas Suurbritannia ja Venemaa vahel diplomaatilise kriisi. Kui suhted paranesid, siis 2013. aastal loobus Ühendkuningriik endise luuraja surma asjaolude uuesti uurimisest. Briti võimud tunnistasid, et selle põhjuseks oli heade suhete säilitamine Venemaaga.

Ukraina kriis on aga Briti ja Vene suhetesse negatiivse pöörde toonud ning möödunud aasta juulis langetas Briti valitsus otsuse, et Litvinenko surma tuleb uuesti uurida.

Litvinenko abikaasa Maria loodab, et ta saab lõpuks teada, mis tema mehega juhtus ning kas põhjuseks oli vaid poloonium.  

Eksluuraja abikaasa esitas Briti võimudele palve teada saada,  kas ja kuidas ta abikaasa oli seotud Briti välisluurega.

«Ei Suurbritannia ega Venemaa ei ole seni soovinud, et tõde päevavalgele tuleks. Soovin, et kõik spekulatsioonid minu mehe surma ümber lõppeks,» lausus Litvinenko abikaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles