Jaapan ja Jordaania teevad pantvangide vabastamiseks koostööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad karjusid «Vabastage Goto!» ja hoidsid loosungeid «Mina olen Kenji» täna Jaapani peaministri residentsi ees toimunud meeleavaldusel Tokyos.
Meeleavaldajad karjusid «Vabastage Goto!» ja hoidsid loosungeid «Mina olen Kenji» täna Jaapani peaministri residentsi ees toimunud meeleavaldusel Tokyos. Foto: SCANPIX

Jaapan üritab koostöös Jordaaniaga vabastada islamiäärmuslaste pantvangistatud Jaapani ajakirjanikku Kenji Gotot ja Jordaania pilooti Maaz al-Kassasbeh'd, teatasid ametnikud teisipäeval.

Sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) hukkas möödunud nädalal Jaapani ärimehe Haruna Yukawa. Pantvangistajad nõudsid viimase vabastamise eest 200 miljonit dollarit (176,3 miljonit eurot) ja seadsid lunaraha maksmiseks 72-tunnise tähtaja. Selle aegumisel Yukawa tapeti.

Lisaks on pantvangi võetud vabakutseline Jaapani ajakirjanik Kenji Goto.

Laupäeval avaldatud videos teatas rühmitus, et nende nõudmised on muutunud ja nüüd soovivad nad Goto vastu vahetada Jordaanias surmaotsuse täideviimist ootavat ebaõnnestunud enesetapupommitaja Sajida al-Rishawit.

Rishawi on iraaklannast enesetaputerrorist, kes ootab Jordaanias hukkamist seoses Ammanis 2005. aasta 9. novembril aset leidnud kolmikrünnakuga hotellidele, milles hukkus 60 inimest.

Jordaania kuningas Abdullah lubas pärast kohtumist Jaapani välisministri Yasuhide Nakayamaga Ammanis teha Goto vabastamiseks Jaapaniga igakülgset koostööd.

Jaapani meedia teatel on kuninga jaoks suurem prioriteet Jordaania piloodi Maaz al-Kassasbeh' vabastamine IS-i vangistusest.

Tokyo sõnul tehakse jõupingutusi mõlema mehe vabastamiseks.

«Jordaania piloodi vabastamine on Jaapani jaoks küsimus,» sõnas Nakayama.

«Mõlemad riigid teevad nende vabastamiseks tihedat koostööd.» 

Suure tõenäosusega vastustab Washington igasugust isikute vahetamist.

Viimaste arengute kohta ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki, et vangide vahetus on lunaraha maksmisega samas kategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles