Vene alaline esindus ÜROs keeldus spiooniskandaali kommenteerimast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Burjakov Manhattani kohtusaalis.
Jevgeni Burjakov Manhattani kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Venemaa alaline esindus ÜRO juures keeldus kommenteerimast teateid väidetava Vene spiooni Jevgeni Burjakovi (39) vahistamisest Ameerika Ühendriikides.  

«Esindus ei kommenteeri seda informatsiooni,» kinnitas pressiatašee Aleksei Zaitsev Interfaxile.

USA ametivõimud kahtlustavad Burjakovi ja veel kahte Vene kodanikku info kogumises näiteks Vene-vastaste sanktsioonide ja New Yorgi börsi tegevuse kohta, vahendas Snob.ru. Lisaks pakkusid neile huvi arengud alternatiivkütuste valdkonnas.

Ametivõimud kahtlustavad Vene kodanikke ka värbamistegevuses.   

USA justiitsministeeriumi andmetel on Burjakov Vene välisluureteenistuse (SVR) agent. USAs töötas ta Manhattanil ühe Vene panga, mille nime pole avaldatud, esinduses.  

Ülejäänud kaks kahtlustatavat on 40-aastane Igor Sporõšev ja 27-aastane Viktor Podobnõi. Mehed kasutasid oma diplomaatilist immuniteeti ja lahkusid juba varem USAst.

Sporõšev töötas novembrist 2010 kuni novembrini 2014 New Yorgis Vene kaubandusesindajana. Podobnõi saabus Ühendriikidesse üheksaks kuuks 2012. aasta detsembris. Tema ametinimeks oli ÜRO juures oleva Venemaa alalise esinduse atašee.

Juhul, kui meestega seotud kahtlused leiavad kinnitust, võib neid süüdimõistmisel karistada kuni 15aastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles