Beslani veresaunast möödub kuus aastat

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beslani tragöödia ohvrite lähedased.
Beslani tragöödia ohvrite lähedased. Foto: SCANPIX

Täna kuus aastat tagasi šokeeris Venemaad ja kogu maailma Beslanis puhkenud pantvangidraama, milles hukkus 334 pantvangi, kellest pool olid lapsed.

Tuhanded inimesed, kelle seas olid ka sajad ohvrite sugulased ja ellujäänud, kogunesid Beslani 1. keskkooli varemete juurde, et mälestada kuue aasta taguses pantvangidraamas hukkunud inimesi, kelle seas oli 186 last, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ohvrite mälestuseks süüdati küünlad ja asetati varemete juurde lilli. Teise seas meenutas kuue aasta taguseid sündmuseid ka Venemaa Föderatsiooni rahutus lõunaosas asuva Põhja-Osseetia piirkonna liider Taimuraz Mamsurov, kelle pojal ja tütrel õnnestus pantvangidraamast eluga pääseda.

Täna kuus aastat tagasi tungisid tšetšeeni mässulised kooliaasta esimesel päeval Beslani kooli, võtsid pantvangi üle tuhande inimese ning nõudsid Tšetšeenia sõja lõpetamist. 3. septembril alustasid Vene eriüksuslased kaootilist rünnakut ja tulevahetuses sissidega plahvatasid kooli paigutatud pommid. Seejuures kasutasid Vene väed pealetungi käigus ka raskerelvastust.

Ametliku versiooni kohaselt vallandasid plahvatused terroristid ning julgeolekujõud olid sunnitud pantvangide päästmiseks jõuga sekkuma. Verise sündmuse lõpplahendust pole aga siiani leitud, sest paljud Beslani ohvrite lähedased süüdistavad võime tegevusetuses ja pantvangitragöödia tegelike sündmuste varjamises.

«Need, kes lubasid Beslanil toimuda – argpüksid, ebapädevad inimesed ja reeturid – jätkavad armee ja eriteenistuste juhtimist ning on meie riigile häbiks,» leidis Susanna Dudijeva, kelle poeg suri rünnakus koolile.

Paljud peavad Vene vägede reaktsiooni peamiseks põhjuseks, miks intsident nii palju ohvreid nõudis. Näiteks Vene päevaleht Vedomosti kritiseeris oma tänases juhtkirjas asjaolu, et võimud pole oma eksimusi tunnistanud. Ajalehe hinnangul peaks võimud karistama miilitsaid ja sõjaväelasi, kes oleksid pidanud rünnaku ära hoidma.

«Erinevalt Ühendriikide, Suurbritannia või Hispaania eriüksuslastest pole Vene eriüksuslastel õnnestunud terroriste ohjeldada,» leidis ajalehe toimetus. Siiski on Beslani tragöödia tähtpäev pälvinud Vene meedias vähe kõneainet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles