Slovakid kordavad keeldu homoabielule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homovastaste meeleavaldus Slovakkias.
Homovastaste meeleavaldus Slovakkias. Foto: SCANPIX

Slovakkias peetakse järgmisel nädalal referendum, millel osalejatelt küsitakse uut kinnitust riigis juba kehtivale samasooliste abielude ja adopteerimisõiguse keelule. Tsiviilpartnerlusi juba praegu lubava Iirimaa maikuine rahvahääletus annab tõenäoliselt loa ka homoabieludeks.

Referendumile pannakse korraga mitu teemat. IFESi valimisteatmiku kohaselt on nendeks teemadeks abielu defineerimine mehe ja naise vahelise liiduna, nõue, et adopteerida saaksid vaid abielus inimesed, samasooliste paaride kooselu igasuguse registreerimise keeld ning seaduslik võimalus vanematele võtta oma lapsed ära seksuaalhariduse tundidest.

Kui laste seksuaalhariduseta jätmise võimalus on uuendus, siis samasooliste liitude mittelubamine tegelikult mitte. Aastal 2012 sai Slovakkiast kolmas ELi riik, mis samasooliste abielud keelustas.

Slovakkia ombudsmani Jana Dubovcova sõnul näitab selle, kas see küsimus valijatele sama oluline kui korraldajatele on, ära osalus hääletusel.

«Ma olen homomees. See pole saladus, aga mitte ka asi, mida kõik ilmtingimata teaksid, see pole midagi, millest ma oleksin varem avalikult rääkinud,» selgitas Varadkar.

5,4 miljoni elanikuga riigis piisab referendumi korraldamiseks 400 000 allkirjast. Selleks, et rahvahääletuse tulemus loeks, peaks sellel osalema vähemalt 50 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. 1993. aastast on Slovakkias korraldatud seitse referendumit, 50 protsendi künnise on ületanud vaid üks neist – see, kus otsustati astumine ELi.

2012. aastal Slovakkias korraldatud küsitluse andmeil toetab samasooliste paaride tsiviilpartnerlust 47 protsenti ja vastu on 38 protsenti inimestest.

Lähikuudel peaks Euroopas aset leidma veel teinegi samasooliste suhete seadusandlikku reguleerimist puudutav rahvahääletus. Iirimaal pannakse mais hääletusele homoseksuaalidele abielu seadustamine. Praeguste prognooside kohaselt peaks see seal ka läbi minema.

Iirimaa maikuise referendumi eel on end avalikult homoks tunnistanud üks seal praegu võimul oleva konservatiivse Fine Gaeli partei tipp-poliitikuid – 36-aastane tervishoiuminister Leo Varadkar.

«Ma olen homomees. See pole saladus, aga mitte ka asi, mida kõik ilmtingimata teaksid, see pole midagi, millest ma oleksin varem avalikult rääkinud,» selgitas Varadkar. Poliitiku sõnul tegi ta selle avalduse selleks, et olla valijatega aus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles