Vaasa kohus lükkas tagasi kõik Nord Streamiga seotud kaebused

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasitorustiku detailid Gotlandi saarel.
Nord Streami gaasitorustiku detailid Gotlandi saarel. Foto: SCANPIX

Soome Vaasa halduskohus lükkas täna tagasi kõik Läänemere põhja ehitatava Nord Streami torujuhtmega seotud kaebused.

Kohtu otsuse järgi on gaasikonsortsiumil Nord Stream AG veeseaduse järgi luba ehitada Soome majandustsooni gaasitorustik. Tööd võivad alata kohe, vahendas YLE.

Lõuna-Soome regionaalne haldusamet (AVI) andis veebruaris loa ehitada Venemaalt Saksamaale ulatuv gaasitorustik Soome majandustsooni. Ka andis see loa alustada ehitustöid enne otsuse seadusjõuliseks saamist.

AVI otsuse tõttu esitasid kolm eraisikut ja Uusimaa looduskaitsepiirkond koos kaheksa Eesti looduskaitseorganisatsiooniga Vaasa halduskohtule hagi. Üks eraisikutest võttis hiljem kaebuse tagasi.

Halduskohus lükkas tagasi ka kõik nõudmised teha konsortsiumile antud lubades muudatusi ja täpsustusi.

Kohus ei menetlenud eraisikute ja viie Eesti organisatsiooni nõudmisi, kuna leidis, et neil pole otsustamisõigust. Küll aga tutvus kohus Uusimaa looduskaitsepiirkonna ja kolme Eesti looduskaitseorganisatsiooni kaebusega, kuid lükkas selle tagasi, tuues põhjenduseks kaebuse formaalse raamistiku.

Vaasa halduskohus leidis, et keskkonnamõjude prognoos ja otsuse põhjendus olid puudulikud ning gaasitorustiku keskkonnamõjude selgitamine ebapiisav.

Kohus otsustas, et gaasitorustikust saadav kasu ületab oluliselt võimalikke probleeme.

Halduskohtu otsuse võib kaevata edasi kõrgema astme kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles