Krimmitatarlaste liider vahistati kahtlustatuna rahutustes osalemises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene juurdluskomitee ametnik Vladimir Markin.
Vene juurdluskomitee ametnik Vladimir Markin. Foto: SCANPIX

Simferopoli kohus võttis krimmitatarlaste medžlise aseesimehe Ahtem Tšigozi neljapäeval 19. veebruarini vahi alla kahtlustatuna rahutuste organiseerimises ja neis osalemises, teatas eile Vene juurdluskomitee ametnik Vladimir Markin neljapäeval.

Markini sõnul võeti Tšigoz vahi alla seoses uurimisega kriminaalasjas, mis hõlmab rahutuste organiseerimist ja neis osalemist.

Kohus otsustas kohaldada Tšigozi suhtes elukohast lahkumise keeldu.

Krimmi peaprokurör Natalja Poklonskaja ütles ajakirjanikele, et Ahtem Tšigozi võib oodata kuni 10-aastane vangistus. Prokuröri sõnul seostatakse Tšigozi ka kahe inimese surmas, kes hukkusid 26. veebruaril 2014 Krimmi parlamendihoone juures miitingu käigus.

Krimmitatarlaste medžlise esimees Refat Tšubarov ütles, et Amhat Tšigozi vahistamine Vene juurdluskomitee poolt on tõestus sellest, et Krimmi okupeerivad võimud on alustanud uut repressioonide lainet krimmitatarlaste liikumise aktivistide vastu.

Tšigoz on olnud krimmitatarlaste medžlise aseesimees alates 2008. aastast.

Vene julgeolekujõud korraldasid esmaspäeval haarangu sõltumatule krimmitatarlaste telekanalile ATR, konfiskeerides tehnikat ja öeldes töötajaile, et otsivad arhiivivideot mullustest Venemaa vastastest meeleavaldustest, ütlesid ametiisikud.

YouTube'i postitatud emotsionaalses videos ütles kanali asedirektor Lilija Budžurova, et terroritõrjeametnikud ja relvastatud mehed Venemaa juurdluskomiteest ilmusid telekanali ruumidesse esmaspäeva hommikul. Budžurova sõnul konfiskeerisid nad tehnikat, muu hulgas servereid, mis sisaldasid videolõike 2014. aasta veebruaris toimunud Venemaa anneksiooni vastastest protestidest.

ATR asutati kui esimene telekanal 300 000 krimmitatarlasele, rahvusrühmale, kelle Nõukogude võimuorganid 1944. aastal piirkonnast deporteerisid.

Krimmitatarlaste kogukonna vaateid ja muresid peegeldav ATR oli üks viimaseid kriitilisi hääli praeguste Moskva toel tegutsevate Krimmi võimuder vastu. Enamik ukrainakeelseid või sõltumatuid väljandeid on kas suletud või poolsaarelt lahkunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles