Hiina lasi Põhja-Korea ümber paisunud pingetest auru välja

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid USA-vastasel meeleavaldusel Pyongyangis.
Põhja-Korea sõdurid USA-vastasel meeleavaldusel Pyongyangis. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi hinnangul tuleks Korea Rahvademokraatliku Vabariigi ümber paisunud pinged lahendada kuuepoolsetel läbirääkimistel.

«Praegune olukord Korea poolsaarel on keeruline ja tundlik,» ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Jiang Yu uudisteagentuurile AFP. «Me loodame, et asjaga seotud pooled jäävad rahulikuks ja vaoshoituks, kohtuvad omavahel ning teevad rohkem jõupingutusi pingete leevendamiseks,» lisas ametnik.

Kuigi stalinistliku režiimi arvatava rünnaku Lõuna-Korea sõjalaevale Cheonan on koos Souliga hukka mõistnud kogu rahvusvaheline üldsus, on märkimisväärseks erandiks Põhja-Korea liitlane Hiina, kes üksnes kutsus osapooli üles vaoshoitusele.

Peking soovib niinimetatud kurjuse teljele paigutatud riigiga alustada taas rahvusvahelist dialoogi ja selleks tuleb kommunistliku riigi juhtkonna arvates taas elu sisse puhuda mullu soikunud kuuepoolsetele tuumadesarmeerimiskõnelustele. Pyongyang lahkus läbirääkimistelt mullu vahetult enne 25. mail läbi viidud teist tuumakatsetust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles