ENPA monitooringujuht: Euroopa rahu jaoks on vaja dialoogi Moskvaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ENPA istungitesaal.
ENPA istungitesaal. Foto: SCANPIX

Venemaaga tuleb Euroopas rahu tagamiseks dialoogi jätkata, ütles Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) monitooringukomitee juht Stefan Schennach pühapäeval.

Schennach ütles usutluses Vene riiklikule telekanalile Russia Today, kommenteerides ENPA otsust peatada Venemaa hääleõigus aprillini, et rahu ja arengut ei ole Euroopas võimalik Venemaa osaluseta või sellega konfliktis olles saavutada.

ENPA otsus oli karm, ent dialoog Venemaaga jääb oluliseks, sõnas Schennach. Dialoog on kohustuslik, sest Venemaa on Euroopa riik ja Euroopa Nõukogu liige, lausus ta.

Schennachi hinnangul puudub Ida-Ukraina konfliktile sõjaline lahendus. Kui leitakse, et usaldust napib, tuleb ehitada sildu, lausus ta.

ENPA võttis kolmapäeval häältega 160 poolt ja 42 vastu Venemaa delegatsioonilt hääleõiguse.

ENPA möödunud aasta kevadistungjärgul kehtestati assamblee Vene delegatsioonile Krimmi annekteerimise tõttu tõsised sanktsioonid. Venemaa jäeti ilma kõigist juhtivatest ametikohtadest ja õigusest istungitel hääletada. Vene parlamendiliikmed ei saanud osaleda ka ENPA vaatlusmissioonidel. Otsus langetati aprillis ja Vene delegatsioon peatas sellele reageerides aasta lõpuni töö ENPAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles