Põhjamaade Nõukogu kempleb Rootsi Demokraatidega «Põhjamaa mudeli» patendi tõttu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome parlamendi istungitesaalis 2012. aastal tehtud fotol on Põhjamaade Nõukogusse koonduva viie riigi ja kolme autonoomse piirkonna lipud ning lisaks Nordeni kui organisatsiooni lipp (paremal). Kõnepuldis on Rootsi tollane peaminister Fredrik Reinfeldt.
Soome parlamendi istungitesaalis 2012. aastal tehtud fotol on Põhjamaade Nõukogusse koonduva viie riigi ja kolme autonoomse piirkonna lipud ning lisaks Nordeni kui organisatsiooni lipp (paremal). Kõnepuldis on Rootsi tollane peaminister Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

Põhjamaade Nõukogu vaidleb paremäärmusliku erakonna Rootsi Demokraatidega, kes omavad eksklusiivset õigust mõistele «Põhjamaa mudel», kaevates ülekohtusse.

«Põhjamaa mudel kuulub regioonis kõigile,» rõhutas Põhjamaade Nõukogu president Höskuldur Þórhallsson.

Üksmeelse otsuse kaevata asi Rootsi ülemkohtusse langetati presiidiumi nõupidamisel Ålandil (Ahvenamaa).

«Mõistet «Põhjamaa mudel» on kasutatud erinevas kontekstis nüüdseks juba aastakümneid, olenemata poliitilisest taustast. Meil pole mingit kavatsust seda tava muuta,» selgitas Þórhallsson.

Rootsi Demokraadid esitasid 2012. aastal patendiametile (PRV) sooviavalduse registreerida «Põhjamaa mudel» kui kaubamärk. Taotlus kiideti heaks.

Kuna patendiamet lükkas esialge protesti tagasi, otsustas Põhjamaade Nõukogu pöörduda Rootsi patendivaidluste kohtusse. See aga lükkas apellatsiooni tagasi ja nii otsustas nõukogu kaevata edasi ülemkohtusse.   

««Põhjamaa mudel» on mõiste, millega samastuvad mitmed riigid ja mida need kasutavad regulaarselt. Juba üksnes Põhjamaade ametliku koostöö raames antaks igal aastal välja terve rodu selle terminiga tähistatud trükiseid,» selgitas president.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles