Uuring: seksi ostukeeld Rootsis polegi võib-olla prostitutsiooni vähendanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostituut.
Prostituut. Foto: SCANPIX

Seksi ostmise täielik keelustamine Rootsis pole oodatud tulemust saavutanud, prostitutsiooni vähenemisest piisavaid tõendeid pole, selgub täna avalikustatud uuringust.

«Seaduse mõju on ülehinnatud. Meil pole piisavalt tõendeid seksi müümise vähenemisest,» Rootsi seksuaalhariduse assotsiatsiooni (RFSU) juht Kristina Ljungros, vahendas Helsingin Sanomate võrguväljaanne.

RFSU tellis uuringu Malmö ülikooli sotsioloogiadoktorilt Charlotta Holmströmilt. Raport hõlmab ka mitmeid varasemaid sama teemat puudutanud uuringuid.

«Prostitutsiooni mastaabi hindamises on metodoloogilisi raskusi. See ei ole lihtne ülesanne. Järeldus on lihtne – empiiriline alus on ebakindel,» jutustas sotsioloogiadoktor.  

Seadus seksi täieliku ostukeelu kohta jõustus Rootsis 1999. aastal, olles esimene omataoline maailmas. Järgnenud aastatel on see põhjustanud laialdast diskussiooni.

Pärast kümne aasta pikkust kehtivust leidis tollane valitsus, et mõju on olnud positiivne. Tänavaprostitutsioon oli hinnanguliselt vähenenud kaks korda. Lisaks märkis valitsus, et intiimteenuste müük internetis pole erinevalt naaberriikidest suurenenud.

Uus uuring tõdeb, et arengute kohta selgeid tõendeid pole. Selle põhjuseks on tõsiasi, et seksikaubanduse ulatusest polnud enne seaduse kehtestamist piisavalt täpset pilti, selgitas Holmström.

Sotsioloogiadoktori arvates tuleb viia läbi täiendavaid uuringuid ja seda eriti intiimteenuste pakkujate seisukohast vaadanuta.

Seksikaubandusega seotud seadusandlus on Rootsis taas läbivaatusel. Valitsus peab kevadeks langetama otsuse, kas seksi ostmine tuleks keelata ära ka siis, kui see leiab aset välismaal või mitte. Niisuguse sammu eesmärgiks on tagada, et rootslased ei toeta inimkaubandust ja mõjutada senisest tugevamalt intiimteenuste ostmisega seotud hoiakuid.

Praeguse seisuga saab Rootsi kohus esitada süüdistuse vaid siis, kui seksi ostmine on kriminaalkuritegu ka toimumispaigas. Ljungros ei usu seadusandlusesse, mille järgi saab karistada välismaal intiimteenuseid ostnud rootslasi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles