Raport: millistes riikides piiratakse kõige rohkem vabadusi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Members of Belarus Communist Party carry a portrait of Soviet dictator Josef Stalin in Minsk, on November 7, 2012, as they rally to mark the 95th anniversary of the October 1917 Bolshevik Revolution.  AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV
Members of Belarus Communist Party carry a portrait of Soviet dictator Josef Stalin in Minsk, on November 7, 2012, as they rally to mark the 95th anniversary of the October 1917 Bolshevik Revolution. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV Foto: VIKTOR DRACHEV/AFP

USA inimõigusorganisatsioon Freedom House avaldas möödunud nädalal raporti maailma riikide poliitilistest ja kodanikevabadustest ning 195st riigist kümmekond said kõige halvema reitingu.

Freedom House hindab riike numbritega 1st 7ni, mis on vastavalt kõige vabamatest kõige mittevabadeni. Kümme riiki said poliitilise vabaduse ja kodanikevabaduse reitinguks 7.

Freedom House’i sõnul toimus sarnaselt varasemale kaheksale aastale ka mullu poliitiliste ja isikuvabaduste langus. Selle põhjuseks olid terrorismi suurem levik, autoritaarsete režiimide julmem käitumine ja Ukraina ründamine Venemaa poolt.

Raporti andmetel paranes möödunud aastal olukord 33 riigis, kuid halvenes 61. Raport hõlmas 195 riiki ja nendest 89 said hinnanguks «vaba», 55 «osaliselt vaba» ja 51 «mittevaba».

Foto: VIKTOR DRACHEV/AFP

Valgevene

President Aleksandr Lukašenka juhib autoritaarset reziimi, mis on kurikuulus poliitiliste oponentide

kõrvaldamise poolest. Ametiaegadel piiranguid pole ning opositsioonierakondi kandideerima ei lubata.

Valitsus kontrollib ka televisiooni. Kuna internet on hakanud Valgevenes järjest enam levima, siis üritab valitsus oma haaret ka seal laiendada.

Somaalia

Poliitilist protsessi juhivad anarhiasse paisatud riigis erinevad klannid. Kuigi Somaalial on ka parlament, siis on elanikel väga vähe võimalusi poliitilises protsessis kaasarääkimiseks.

Mullu detsembris ametisse astunud valitsus kontrollib karmi käega ka meediat.

Riigis tegutsevad islamistide rühmitused, kellele valitsus ei suuda vastu hakata.

Ekvatoriaal-Guinea

Võimul olev režiim piirab opositsiooni ja hoiab seda enda kontrolli all. Võimupartei kontrollib meediat, õigussüsteemi, politseid ja sõjaväge. Riigis lokkab korruptsioon.

Foto: HO/REUTERS

Kesk-Aafrika Vabariik

Mässuliste rühmitus Seleka korraldas 2013. aastal riigipöörde, mis jättis vaesusest räsitud riigi ebastabiilsesse olukorda. Praegune režiim pole valitud rahva poolt.

Riigis tegutsevad erinevad relvastatud rühmitused ja ÜRO hinnangul on nendesse värvatud ka umbes 6000 last.

Sudaan

2010. aastal, esimest korda 24 aasta jooksul, toimusid mitmepartei valimised, kuid need polnud rahvusvaheliste standardite järgi vabad ja ausad.

Sudaani peetakse maailma üheks kõige korrumpeerunud riigiks. Majandust kontrollivad soositud etnilised inimgrupid ning teisi diskrimineeritakse. Meediat reguleeritakse ja seadus keelab pöörata ükskõik millisesse religiooni peale islami.

Foto: STRINGER/REUTERS

Saudi Araabia

Absoluutne monarhia, mille õigussüsteem lähtub šariaadi seadustest. Riigi põhiseadus tuleneb koraanist ja sunnast.

Režiimi kritiseerijad pannakse vangi ja avalikult on peale islami kõikide religioonide praktiseerimine keelatud.

Süüria

Kodusõja puhkemine on sundinud miljoneid riigist põgenema ja konflikt on nõudnud ligi 130 000 inimohvrit. Sõja käigus on piinatud ja tapetud tuhandeid tsiviilisikuid.

Foto: / AA / TT/ANADOLU AJANSI

Usbekistan

Valitsus on surunud opositsiooni maha. Aktiviste ja ajakirjanikke ähvardatakse vägivalla ja vanglaga. Sõna- ja väljendusvabadus on nii piiratud, et muusikud peavad esinemisteks valitsuselt loa hankima.

Uzbekistan on üks väheseid riike maailmas, kus kasutatakse endiselt sunnitöölisi.

Eritrea

Freedom House nimetab väikes Aafrika idaosas asuvat riiki mittevabaks juba 16 aastat järjest. Riiki juhib üks partei, mis kontrollib ka meediat. Inimeste liikumine riigi sees ja sellest välja on piiratud.

Põhja-Korea

Põhja-Korea totalitaarne riik ja Freedom House’i sõnul kõige mittevabam riik maailmas. Korruptsiooni esineb kõikidel valitsustasanditel.

Internetile pääseb ligi vaid paar tuhat kõrget isikut. Meeleavaldused on keelatud ja valitsuse oponendid tapetakse.

Foto: KNS/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles