Firmad teevad ise pankadele stressiteste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juhtivad Euroopa firmad väldivad üha enam Hispaania, Itaalia ja isegi Saksa panku, kuna kahtlevad sügavalt ametlike stressitestide tulemustes.

Ettevõtjate hinnangul võib pankade finantstervis olla tunduvalt põduram, kui testid näitasid.

Enam kui 249 miljardi dollariliste käivetega firmade finantsjuhid tunnistasid Financial Timesile, et on hakanud ise teste korraldama, et pankade tegelik seisund kindlaks teha.

«Üha enam teeb meile muret krediidirisk,» ütles ühe suurima Saksa ettevõtte finantsjuht. «Ka pärast stressiteste küsime me endalt pidevalt: kas pankadega on ikka kõik korras? Testidest tuli rohkem küsimusi kui vastuseid. Eriti siin Saksamaal.»

Euroopa Finantsjuhtide Liidu EACT tegevdirektor Stuart Siddall ütles, et ettevõtted uurivad pankade finantstervist palju proaktiivsemalt: «Kõik uurivad täna lepingupoolte riski palju põhjalikumalt kui varem.»

Lepingupoolte risk – oht, et pank maksed katkestab ja oma kohustustega jänni jääb – on firmade jaoks pärast kahe aasta tagust Lehman Brothersi kokkuvarisemist palju peavalu valmistanud.

Mitmed finantsjuhid tõdesid, et peale juulikuised ametlikke Euroopa pankade stressiteste on mureainet veelgi rohkem.

«Küsimus on selles, kas kuningas äkki alasti pole? Ja kui on, mida siis ette võtta? Stressitestid olid üks naljanumber,» ütles ühe suure Euroopa meediafirma finanstdirektor.

Firmad ütlesid, et rakendavad erinevaid meetmeid, näiteks võtavad otse ühendust pankade kauplemisosakondadega ja üritavad saada infot teiste pankade tervise kohta.

«Meil on selles küsimuses paras paranoia ja me uurime hoolikalt järele kõik kuulujutud, mis turul levivad,» ütles ühe teise meediaettevõtte finantsjuht.

Tähelepanelikult jälgivad finantsjuhid nüüd ka krediidikindlustuste maksumuse taset, samuti aktsiahindu.

«Reitinguagentuurid tegutsesid liiga aeglaselt,» ütles ühe Saksa tööstusettevõtte finantsdirektor. «Me kontrollime pankade tervist iga päev ja kohandame oma limiite vastavalt sellele.»

Firmade esindajate sõnutsi vaatavad nad igapäevaselt üle, mil määral nad konkreetsete pankadega riski võtavad – nii sularahahoiuste, derivatiivlepingute kui laenude kontekstis.

Ühe suure Briti FTSE 100 firma finantsjuht ütles: «Hispaania pankadega me tegemist ei tee, väldime ka paari Itaalia ja Saksa panka. Kui USA pangad neid mehi väldivad, siis ega meie rumalamad ole.»

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles