Ukraina president usub USA relvaabisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko ütles teisipäeval, et on veendunud relvaabi saamises Ühendriikidelt võitluseks venemeelsete separatistidega.

«Mul pole kahtlustki selles, et USA ja meie partnerid kiidavad heaks võimaliku relvaabi saatmise Ukrainale,» ütles president Harkivis.

«Meil peavad olema vahendid enda kaitsmiseks,» lisas Porošenko.

Washington hoiab Ukraina teravneva konflikti taustal laual kõiki valikuvariante ning ei ole veel otsustanud, kas saata Kiievile kaitseotstarbelist surmavat relvastust, ütles USA ametnik esmaspäeval.

Ühendriikide päevaleht New York Times kirjutas äsja, et president Barack Obama ei ole veel otsustanud surmavate relvade saatmist Ukrainale, kuid tema administratsioon hakkas seda võimalust kaaluma pärast lahingutegevuse ägenemist Ukraina sõjaväe ja venemeelsete separatistide vahel riigi idaosas.

USA välisminister John Kerry külastab neljapäeval Kiievit.

Ukraina idaosas jätkuvas relvakonfliktis on praeguseks hukkunud enam kui 5350 inimest, teatas teisipäeval ÜRO inimõiguste ülemkomissar Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein.

«Eelmise aasta aprilli keskpaigast alates on praeguseks hukkunud 5358 inimest, veel 12 235 inimest on saanud haavata. Ainuüksi jaanuari viimase kolme nädalaga tapeti vähemalt 224 ja haavati 545 tsiviilisikut,» ütles ta.

«Konflikti mis tahes edasine eskaleerumine saab olema katastroof 5,2 miljoni inimese jaoks, kes elavad Ida-Ukrainas konfliktitsoonis,» rõhutas ülemkomissar.

Isehakanud Donetski rahvavabariigi üldmobilisatsioon algab 9. veebruaril, ütles teisipäeval Ukrainast eralduda püüdva piirkonna juht Aleksandr Zahhartšenko. Zahhartšenko teatel tahetakse püssi alla panna 100 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles