Kuldne võimalus Venemaal: kaevurite kulud kukuvad koos rublaga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kaevur kullakangiga.
Vene kaevur kullakangiga. Foto: Alexander Petrov / COVI

Nii vahvat võimalust odavalt ja kasumlikult kulda kaevandada pole Venemaal ammu olnud. Kuna kollase metalli hinda rehkendatakse reeglina dollarites ning palka maksta ja muid kulutusi katta saab üha odavama rublaga, lõikavad juhtivad Vene kullakaevandajad Polyus Gold ja teised parasjagu prisket kasumit.

Olukord on seda toredam, et kulla hind maailmaturul on tänavu 6 protsenti kasvanud, kirjutab Bloomberg Business.

Venemaa on Hiina järel maailma suuruselt teine kullatootja ning Moskvas baseeruva investeerimisfirma BCS Financial Groupi hinnangul on sealsete kaevandajate kulud nüüd madalaimad kogu planeedil.

Mis veelgi enam: Vene keskpank ostab kodumaistelt tootjatelt kulda kokku, et kompenseerida valuutareservide kokkukuivamist majanduskriisi tingimustes.

«See võib kujuneda ajalooliselt parimaks aastaks Vene kullakaevandajaile, kui kasumist rääkida,» ütles BCS Financiali vanemanalüütik Kirill Tšuiko. «Isegi vaatamata kahekohalisele inflatsioonile võivad nende kulud kukkuda tänavu suisa 25 protsenti.»

Moskva Alfa Banki peaanalüütik Natalia Orlova hoiatas siiski, et eriti kauaks kasumid nii kõrgeks ei jää. Ta juhtis tähelepanu sellele, et keskpanga kullavarud võivad nüüdseks olla piisavad ning ostud ei pruugi kasvada samas tempos nagu mullu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles