Poola asus uurima eksiilvalitsuse peaministri surma asjaolusid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola eksiilvalitsuse peaminister Wladislaw Sikorski.
Poola eksiilvalitsuse peaminister Wladislaw Sikorski. Foto: Wikipedia.org

Poola uurijad üritavad jõuda selgusele, mis põhjustas Teise maailmasõja aegse peaministri kindral Wladislaw Sikorski hukkumise.


Sikorski hukkus 4. juulil 1943. aastal Gibraltari lähedal toimunud lennuõnnetuses, kui Briti kuningliku lennufirma lennuk kukkus vahetult pärast õhkutõusmist merre, vahendas AFP.

Lennuõnnetusest eluga pääsenud Tšehhi päritolu piloodi kinnitusel kadus tal sekundid pärast õhkutõusmist kontroll õhusõiduki üle.

Ametliku uurimisraporti kohaselt põhjustasid lennuõnnetuse asjaolud, mida «polnud võimalik tuvastada». Suurbritannia uurimiskomisjoni kinnitusel oli tegemist lihtsalt õnnetusjuhtumiga.

Sikorski surm on andnud põhjust mitmesugusteks vandenõuteooriateks, sest vahetult enne saatuslikku lennureisi juhtus lennukitega, mille pardal Sikorski viibis, veel mitu vahejuhtumit.

Natsionaalsotsialistliku ja kommunistliku režiimi kuritegusid uuriva Poola Rahvusliku Mälestuse instituudi hinnangul võis lennuõnnetuse taga olla NSV Liit.

Londonis Poola eksiilvalitsust juhtinud Sikorski kritiseeris teravalt NSV Liidu diktaatorit Jossif Stalinit ja avalikustas Katõni repressioonid, mille käigus hukati Poola okupeerimisel arreteeritud politseinikud ja ohvitserid. Hinnanguliselt hukati Katõnis ja mujal laagrites kokku kuni 22 000 poolakat.

Samuti on arvatud, et Stalini ja NKVD kuritegusid paljastanud Sikorski surma korraldamise eest võis olla vastutav Suurbritannia luure, kelle jaoks olid olulised liitlassuhted Moskvaga.

Teiste hinnangute kohaselt võisid mõrva taga olla NSV Liidu luuresse kuulunud britid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles