Põhja-Korea taastab tuumareaktorit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunis õhkis Põhja-Korea Yongbyoni tuumajaama jahutustorni.
Juunis õhkis Põhja-Korea Yongbyoni tuumajaama jahutustorni. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea alustas väidetavalt Yongbyoni tuumareaktori taastamistöid, kus toodeti tuumarelvades kasutatavat plutooniumi.


Jaapani uudisteagentuurid Kyodo ja NHK viitasid anonüümseks jääda soovinud ametnikele Pekingis ja kinnitasid, et tuumareaktoris alustati taastamistöid juba esmaspäeval, vahendas BBC News.

Fox News viitas USA ametiisikule, kelle kinnitusel alustati Yongbyoni tuumareaktoris samuti montaažitöid.

Analüütikute hinnangul võib see olla Põhja-Korea vastus USA-le, kes pole riiki terroristlike riikide nimekirjast veel kustutanud, kuigi Põhja-Korea loobus tuumaambitsioonidest.

USA lisas Põhja-Korea musta nimekirja 1988. aastal, kui selgus, et Põhja-Korea agendid pommitasid Lõuna-Korea reisilennukit, milles hukkusid kõik reisijad.

2003. aastal algasid kuuepoolsed kõnelused Põhja- ja Lõuna-Korea, Venemaa, Jaapani, USA ja Hiina vahel, et veenda Pyongyangi tuumarelvast loobuma. Põhja-Korea murdis kõneluste ajal mitmeid kordi antud lubadusi.

Juunis sõlmis Põhja-Korea lepingu, millega nõustus tuumarajatised likvideerima ja loobuda tuumaambitsioonidest, et lõpetada rahvusvahelised sanktsioonid.

USA president George W. Bush on korduvalt väitnud, et tal ei ole Pyongyangi režiimi suhtes mingeid illusioone. Möödunud kuul teataski Põhja-Korea, et peatab tuumarajatiste lammutamise, sest USA pole täitnud desarmeerimislepingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles