Põhja-Rootsis sadas rekordiline kogus lund

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lume kühveldamine
Lume kühveldamine Foto: SCANPIX

Põhja-Rootsis Luleås sadas sellel nädalal maha rekordiline 113-sentimeetrine lumekogus.

Meteoroloogide sõnul sadas seal viimati nii palju lund ligi 50 aastat tagasi, edastab The Local.

Lume paksust mõõdeti Luleå lennujaamas. Linna varasem lumepaksuse rekord pärineb  1966. aastast ja see on 111 sentimeetrit.

Meteoroloogi Alexandra Ohlssoni sõnul on sel nädalal kogu Rootsis lund sadanud.

«Suur lumekogus sadas maha lühikese ajaga. Veel 28. jaanuaril mõõdeti lume paksuseks 56 sentimeetrit. Ühe nädalaga see kogus kahekordistus,» teatas meteoroloog.

Kuigi palju lund tekitas liikluses probleeme ning teede ja tänavate lumest puhtana hoidmisega raskusi, on Luleå Ormbergeti mäesuusakeskuse külastajad rõõmsad.

«Suusatajatest praegu puudus ei ole. Neid jätkub igale poole. Samas tuleb jälgida turvalisust ja liigne lumi ära lükata. Vaevalt jõuad tööga ühele poole, kui juba uus kogus lund on sadanud ja kõik algab otsast peale,» teatas suusakeskuse esindaja Glenn Robarth.

Lisaks Luleåle on veel mitmes Rootsi paigas palju lund sadanud.

Bergnäestis mõõdeti selle nädala esmaspäeval lume paksuseks 110 sentimeetrit. Gördanelis ja Dalarnas on aga lume paksus jõudnud 143 sentimeetrini.

Meteoroloogide arvates võib mõnes paigas lund olla isegi üle 150 sentimeetri.

Rootsi lumerekord pärineb 1926. aastast ning siis mõõdeti Rootsi-Norra piiri lähedal  Kopparåsenis lumekihi paksuseks 327 sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles