Olekas: me oleme valmis NATO staabi loomiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite, NATO peasekretär Jens Stoltenberg (paremal) ja Leedu kaitseminister Juozas Olekas 21. novembril Leedus.
Leedu president Dalia Grybauskaite, NATO peasekretär Jens Stoltenberg (paremal) ja Leedu kaitseminister Juozas Olekas 21. novembril Leedus. Foto: SCANPIX

NATO kaitseministrid leppisid neljapäeval Brüsselis kokku rahvusvaheliste staapide loomises Balti riikides, Poolas, Rumeenias ja Bulgaarias, ütles Leedu kaitseminister Juozas Olekas.

«Jah, NATO kaitseministrid leppisid ühehäälselt kokku, et NATO kontrollüksused, staabid, luuakse kõigis kuues riigis. Meie, kõik riigid, kuulutasime valmisolekut neid võõrustada. Meie liitlased ütlesid, et nad on valmis saatma ohvitserid, ning staabid peavad olema tegutsemisvalmis selle aasta keskel,» ütles Olekas telefoni teel BNSile.

Olekase sõnul hakkab Leedu staap baseeruma Vilniuses, kus juba valmistatakse selleks ette ruume.

«Me ootame meie liitlaste saabumist, nad peavad oma vajadused paika panema. Me oleme juba ostnud täiendavalt seadmeid ja varustust, mida on staabile vaja,» ütles kaitseminister.

Kokkuleppe kohaselt on pool staabi ohvitseridest leedulased, teine pool aga alliansi liikmesriikidest.

Olekas ütles, et Leedu staabi isikkoosseisu täpne suurus pannakse paika pärast seda, kui staap tööd alustab.

Leedu kaitseministri sõnul koordineerib staap Leedu ja rahvusvahelisi jõupingutusi ühisõppustel ja ühises ettevalmistuses ning on täiendav meede potentsiaalse vaenlase heidutamiseks.

«Ma arvan, et see on väga oluline saavutus meie julgeoleku seisukohast,» lisas Olekas.

Brüsseli kohtumisel leppisid alliansi kaitseministrid kokku ka eriti kõrge valmisolekuga ühisüksuse (VJTF) moodustamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles