Ida-Ukraina mässulised ütlesid end toetavat kõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdur Donetski piirkonnas Horlivka külas.
Ukraina sõdur Donetski piirkonnas Horlivka külas. Foto: SCANPIX

Ida-Ukraina separatistide juhtide sõnul toetavad nad kõnelusi ja loodavad, et dokumendis, mis töötati välja Prantsuse presidendi Francois Hollande'i ja Saksa liidukantsleri Angela Merkeli kohtumistel Vene presidendi Vladimir Putini ja Ukraina riigipea Petro Porošenkoga, fikseeritakse vaherahu järgimise mehhanism.

«Me oleme alati pooldanud läbirääkimisi, kuid konstruktiivseid. Meie jaoks on esmatähtis, et Kiiev tulistamise lõpetaks ja raskerelvastuse ohutusse kaugusse viiks. Pärast seda võib rääkida teistest sammudest (konflikti) reguleerimiseks,» lausus pühapäeval isehakanud Donetski rahvavabariigi esindaja Deniss Pušilin.

«Loomulikult loodame, et see dokument aitab kaasa seesugusele viljakale dialoogile. Loodame, et selles fikseeritakse muu hulgas ka tulevahetuse lõpetamise mehhanism,» ütles ta.

Isahakanud Luganski rahvabariigi juht Vladõslav Deinego omakorda väljendasInterfaxile oma valmisolekut dokumendi valmimisel seda arutada.

«Arutama oleme loomulikult valmis, kuid ma loodan, et dokument arvestab ka meie seisukohaga, mis lähtub tegelikust asjade seisust, see tähendab tegelikust poolte kontaktjoonest,» ütles ta, lisades, et ei tea, kas praegu uueks Minski kõneluste vooruks ettevalmistusi tehakse.

«Mõistagi tahaks loota, et Minski kõnelused peagi jätkuvad, aga mingit konkreetsust siin pole,» märkis Deinego.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles laupäeval pärast enam kui viis tundi kestnud kõnelusi Hollande'i, Merkeli ja Putini vahel, et need möödusid asjalikult ja konstruktiivselt.

«Käib töö teksti ettevalmistamiseks võimalikule ühisdokumendile Minski lepete täitmise kohta. Seal on esindatud nii Ukraina presidendi Porošenko ning ka Putini ettepanekud ja seisukohad,» lausus Peskov, kelle sõnul jätkuvad läbirääkimised pühapäeval telefonitsi ja neis osaleb ka Porošenko.

Nii Ukraina valitsus kui Kremli-meelsedd mässulised on süüdistanud üksteist seniste lepete rikkumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles