Lavrov: Ukraina konfliktis on süüdi USA

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov Münchenis.
Sergei Lavrov Münchenis. Foto: SCANPIX

Venemaa välisminister Sergei Lavrov rääkis täna Müncheni julgeolekukonverentsil, et Ukraina konflikti eskaleerumises on süüdi USA ja Euroopa, kes samal ajal süüdistavad selles alusetult Venemaad.

Vaata Lavrovi kõnet Müncheni julgeolekukonverentsil SIIT.

«USA ja Euroopa liit on astunud igal võimalusel samme Ukraina kriisi eskaleerimiseks,» rääkis Lavrov.

Ministri sõnul ei alanud Ukraina kriis mitte Venemaad toetava presidendi Viktor Janukovõtši kukutamisega, vaid tegu oli USA viimase 25 aasta pingutuste tulemusena. USA on Lavrovi sõnul püüdnud viimased 25 aastat õõnestada Euroopa julgeolekuarhitektuuri sellisel kujul nagu see külma sõja lõpus kokku lepiti. Sealjuures on USA ja tema liitlased ignoreerinud nii Helsingi lõppakti kui ÜRO põhikirja.

Lavrov süüdistas ka lääneriike Ukraina valitsuse tegude ees silma kinni pigistamises ja tõi muuhulgas välja, et valitsuse radikaalsed liikmed nõuavad nii juutide kui venelaste hävitamist. 

Lavrov väljendas samas lootust, et Moskva, Berliini ja Pariisi välja töötatud rahuplaan võib teha lõpu Ukraina konfliktile.

«Need läbirääkimised jätkuvad nagu te teate; me usume kõigiti võimalusse, et me jõuame tulemuseni ja lepime kokku soovitustes, mis lubavad pooltel selle konfliktisõlme lahti harutada,» lausus ta päev pärast Saksa ja Prantsuse liidri külaskäiku Moskvasse.

Tema sõnul on Moskva valmis tagama uut septembris sõlmitud Minski lepetel põhinevat rahuplaani.

«Kui Minski protsessi peamised osalised -- Ukraina võimud ning Donetski ja Luganski rahvavabariikide esindajad jõuvad kokkuleppele Minski lepete igas punktis, olen ma veendunud, et Venemaa on nende kokkulepete garantide seas,» ütles Lavrov.

Vene välisministril on kavas Münchenis rahuplaani arutada ka Merkeli ja oma USA kolleegi John Kerryga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles