Küsitlus: läänevastased meeleolud on Venemaal rekordtasemel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO-vastane meeleavaldus nädalavahetusel Münchenis, kus toimus julgeolekukonverents.
NATO-vastane meeleavaldus nädalavahetusel Münchenis, kus toimus julgeolekukonverents. Foto: SCANPIX

Läänevastased meeleolud on jõudnud postsovetlikul Venemaal seni kõrgeimale tasemele, valdav osa elanikest suhtub USAsse ja Euroopa Liitu negatiivselt, näitas täna avaldatud arvamusuuring.

President Vladimir Putini võimu ajal ei ole suhted külma sõja aegse rivaali USAga olnud kunagi eriti soojad, kuid alates Ukraina kriisi puhkemisest näivad sidemed olevat täielikult katkenud, näitas uuringufirma Levada Keskus küsitlus.

«Nii agressiivset ja jõulist meeleolu lääne suhtes ei ole me näinud alates oma monitooringutegevuse algusest,» ütles keskuse direktor Lev Gudkov.

USA suhtes oli negatiivselt meelestatud 81 protsenti küsitletuist, mullu jaanuaris oli samal seisukohal 44 protsenti vastanuist. Tänavu jaanuaris leidis 42 protsenti vastanuist, et Moskva ja Washingtoni suhted on vaenulikud, aasta tagasi oli sama meelt kümme korda vähem ehk neli protsenti vastanuist.

Küsitlus näitas, et kannatada on saanud ka traditsiooniliselt head suhted Euroopa Liiduga. Bloki suhtes negatiivselt meelestatud vastajate arv on aastaga enam kui kahekordistunud ja ulatub 71 protsendini.

24 protsenti küsitletuist peab suhteid ELiga vaenulikuks, mullu jaanuaris arvas seda vaid üks protsenti vastanuist. 41 protsenti (eelmisel aastal üheksa) pidas kahepoolseid suhteid pinevateks.

Ligi pooled küsitletuist pidasid vaenulikuks ka suhteid Ukrainaga, mullu jaanuaris arvas nii kaks protsenti küsitletuist.

40 protsenti küsitletuist leiab, et suhteid läänega tuleks tugevdada, 36 protsendi arvates tuleks Washingtoni ja Brüsseliga distantsi hoida.

Gudkov seostas vaenulikkust ameeriklaste ja eurooplaste vastu riigitelevisiooni agressiivse propagandaga.

«See, mis edasi saab, sõltub televisioonist,» ütles Gudkov. «Kui eskaleerumist ei tule, kui see ei vii Venemaa sõjani naaberriikidega, hakkab vaenulikkus taanduma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles