Teadlased: araabia keelt õppides kasutatakse vaid üht ajupoolkera

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Araabia keele õppimise eripära sõltub ajupoolkerade tööst.
Araabia keele õppimise eripära sõltub ajupoolkerade tööst. Foto: SCANPIX

Haifa ülikooli teadlaste sõnul kasutavad inimesed araabia keele õppimisel erinevalt näiteks heebrea või inglise keelest vaid üht ajupoolkera.

Teadlaste väitel kasutasid uurimuses osalenud suurima kõnelejate arvuga semiidi keelt õppides vaid vasakut ajupoolkera, mis vastutab sõnade ja numbrite meelespidamise ja äratundmise eest, vahendas BBC.

«Araabia keele eripära tõttu on paremat ajupoolkera raske kaasata. Kui hakatakse õppima midagi uut, nõuab see parema ajupoolkera kaasamist,» kommenteeris professor Zohar Eviatar, kes oli üks uurimuses osalenud teadlasest.

Uurimuse käigus näidati 40 üliõpilasele ekraanil viivuks araabia kirjamärke. Selgus, et vaid üks ajupoolkera suutis infot töödelda. Näiteks inglise keele õppimisel kasutavad inimesed mõlemat ajupoolkera.

Araabia kirjakeelt lugedes peavad inimesed aga pöörama suurt tähelepanu keerulistele araabia keele tähtede ja kirjamärkide detailidele, millega saab paremini hakkama vasak ajupoolkera.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles