Igor Taro Ukraina päevik: 10.02

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.gov.ua

Debaltseve ühendusteed on jätkuvalt blokeeritud ning nende kontrollimise pärast jätkuvad lahingud Logvinove ja Nižne Lozove juures. Pataljon Azovi pealetung Mariupolist ida suunal on praeguse seisuga nihutanud rindejoont umbes kümne kilomeetri kaugusele linnast.

Pealetung Mariupoli kandis oli mõneti ootamatu, kuigi kaks päeva (pühapäeval - toim) tagasi üks terroristide kõneisikutest märkis, et selline oht on olemas. Azovi pataljon liikus üle Kalmiuse jõe Pavlopili asulasse, mööda kirdesuunalist teed Kominternovosse ja piki mereranda Širokinosse. Deklareeritud eesmärki - hoida ära Mariupoli ründamine kaudtulega - see praegu veel ei täida. Kümme kilomeetrit pole nende süsteemide jaoks mingi distants ja kui kõrvutada täna (eile – toim) Kramatorskile tehtud raketirünnakuga, siis seal kasutatud reaktiivsüsteem Tornado/Smertš suudab tabada sihtmärke 70-90 kilomeetri kaugusel, olenevalt moonast. Moona on seal eri tüüpi, vastavalt sihtmärkidele. Võimalused kurja teha on seinast-seina: üks rakett võib mahutada ca 7000 rasket kildu soomustamata tehnika kahjustamiseks ja samaaegselt 25 000 kerget kildu jalaväe mõjutamiseks. Võib külvata soomustläbistavaid kumulatiivlaenguid, võib tekitada 25-meetrise tulekera, kus temperatuur 1,5 sekundi vältel on vähemalt 1000 kraadi. Nii et tegu pole sugugi leebe süsteemiga, mida linna pihta kasutada.

Horlivka-Kramatorski distants on mööda käänulist teed 70 kilomeetrit, linnulennult mõnevõrra vähem. Nii et selleks, et Mariupol rünnakuohu alt vabastada, tuleks Ukraina armeel võtta ära Novoazovsk ning kogu ala Venemaa piirini ja liikuda sealt põhjasuunal Telmanovo peale. Algus on praegu tehtud tänu terroristide reservide kaasamisele Debaltseve piirkonnas.

Debaltsevest on blokeeritud nii põhimaanteed M03 kui seda dubleeriv külavahetee Debaltseve-Novogrigorivka-Luganske. Esimese lõikasid venelased läbi Logvinove juures ja teise Nižne Lozove juures. Ukraina suurtükituli mõlema piirkonna suunal on andnud tulemusi ainult osaliselt. Mingi hulk vene üksusis oli hajutatud. Ka varasemad Ukraina armee tulelöögid vastase koondumisalade ja kolonnide pihta on neid mõnevõrra viivitanud, kuid praeguseks käib taas kõva pealepressimine Tšornuhhino ja Troitske kandis.

Sõda jätkub. Rahu hetkel ei paista. Lähipäevad tulevad Ukrainale väga keerulised igal juhul - Debaltsevesse läbimurde taastamine nõuab kindlasti palju ressrussi. Ebaõnnestumise korral kaotused kümnekordistuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles