Ajakirjandusvabadus on vähenenud kogu maailmas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik James Foley, kelle tapsid islamistid.
Ajakirjanik James Foley, kelle tapsid islamistid. Foto: SCANPIX

Ajakirjandusvabaduse tase kogu maailmas on möödunud aastaga drastiliselt langenud, osaliselt selliste äärmusrühmituste nagu Islamiriik (IS) ja Boko Haram pärast, teatas täna vabaühendus Piirideta Ajakirjanikud (Reporters Sans Frontières - RSF).

«On toimunud üldine halvenemine, mis on tingitud väga erinevatest teguritest nagu infosõjad või despootidena tegutsevad riikidevälised ühendused,» ütles Pariisis baseeruva organisatsiooni juht Christophe Deloire.

RSFi 2015. aasta pressivabadusindeksis oli mullu registreeritud 3719 ajakirjandusvabaduse rikkumist 180 riigis, mida on kaheksa protsenti enam kui aasta varem. Kõik osapooled veristes konfliktides Lähis-Idast kuni Ukrainani pidasid hirmuäratavat infosõda, kus ajakirjanikke ähvardati, tapeti, vangistati või sunniti propagandat avaldama.

Islamistlikud äärmusrühmitused IS Süürias ja Iraagis ning Boko Haram Nigeeria põhjaosas ja Kamerunis, kuritegelikud organisatsioonid Itaalias ja Ladina-Ameerikas – kõik kasutasid neile mittekuulekate ajakirjanike ja blogijate vaigistamiseks hirmutamist ja kättemaksu.

Olukord ajakirjandusvabadusega on RSF-i hinnangul kõige halvem muu hulgas Iraanis, Hiinas, Süürias ja Põhja-Koreas. Repressioonid ajakirjanike vastu 2014. aasta algul toimunud meeleavalduste ning Türgi valitsusvastaste protestide ajal teenisid mõlemale riigile positsiooni tabeli alumises veerandis.

Politsei käitumine Hongkongi meeleavaldustel langetas piirkonna 70. kohale.

Parima reitinguga olid Põhja-Euroopas asuvad Soome, Norra, Taani, Holland, Rootsi, Uus-Meremaa, Austria, Kanada, Jamaika ja kümnenda kohaga Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles