Valge Maja Ovaalkabineti vaibalt leiti vigu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja Ovaalkabineti vaibalt leiti vigu
Valge Maja Ovaalkabineti vaibalt leiti vigu Foto: SCANPIX

Valges Majas asuv Ovaalkabinet, mis on USA presidendi tööruum, dekoreeriti hiljuti uuesti.

Nüüd aga avastati uuelt vaibalt vigu, kirjutab foxnews.com.

Arvati, et üks vaibale kootud ütlustest kuulub mustanahalisele inimõiguslasele Martin Luther Kingile, kuid tegelikult pärineb see ühelt ammu unustatud 19. sajandi aktivistilt.

Selleks oli Theodore Parkeri nimeline Bostoni jutlustaja ja orjandusvastane. President Barack Obama nõuandajad valisid vaibale mõttetera «The arc of the moral universe is long, but it bends toward justice», arvates, et see kuulub Kingile. Nüüd aga paljastus, et see pärineb märgatavalt varasemast ajast.

Ajaloolaste sõnul on vaibal veel teinegi möödapanek. Parker kasutas 13 aastat enne president Abraham Lincolni kuulsat lauset «Government of all the people, by all the people, for all the people».

Ka see Lincolnile omistatud mõttetera on kootud Ovaalkabineti uuele vaibale.

Martin Luther King kasutas oma kõnede ilmekamaks muutmiseks mitmesuguseid mõtteterasid, mis väljendasid tumedanahaliste õigust ja soovi olla vabad kodanikud.

Orjandusvastaste ja inimõiguste eest võitlejate pingutused rajasid teed ka praegusele USA presidendile Barack Obamale, kes on selles ametis esimene mustanahaline.

Barack Obama on varem öelnud, et nii Martin Luther King kui ka Abraham Lincoln on tema eeskujud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles