Igor Taro Ukraina päevik: 12.02

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekuolukord 12.02.
Ukraina julgeolekuolukord 12.02. Foto: mediarnbro.org

Järjekordsed Minski kokkulepped sündisid intensiivse lahingutegevuse saatel Debaltseves, Donetski lähistel ning Mariupoli piirkonnas. Debaltseves käisid ka õhtul lahingud endiselt Logvinove asula pärast, kus on blokeeritud ühendustee platsdarmi ja suure maa vahel.

Eile hommikul alustas Ukraina armee edukat pealetungi Logvinove külale, kõik läks sujuvalt, kuni venelased said toetust seitsme tanki näol. Üldiselt jääb silma, et sealsetesse lahingutesse paisatakse üsna väikesed üksused - rühm + soomustehnika toetus. Isegi mitte rood või kompanii. Rühm on 30 jalaväelast ning üpris arusaamatu on, kuidas selliste väikeste üksustega on võimalik seal edukalt manööverdada ning kaitses olevat vastast välja lüüa.

Sellest on Ukraina vaatlejad kõnelnud vist terrorivastase operatsiooni algusest peale, et väejuhatus kasutab pisikesi üksusi ja teeb seda alati liiga hilja. Üldiselt peaks toimima vastupidi - põhijõupingutuse kohta tuleb suunata maksimaalne jõud ja reserv.

Nii et algne teade Logvinove äravõtmises Ukraina armee poolt ilmselt ei päde ja täpsem oleks öelda, et olukord muutub kiiresti, lahingud käivad ja Ukraina armee manööverdab aktiivselt piirkonnas. Samal ajal oli tihe tegevus Uglegorski, Tšonuhhine ja Kamyanka kandis. Need on siis ülejäänud kolm ilmakaart, kust venelane üritab Debaltsevele peale pressida.

Mariupoli kandis jätkub vastasseis Shirokyne liinil. Pataljon Azov ei liigu ilmselt kuigi kiirelt edasi, aga ka tagasi. Praegune saavutus on formaalne ja psühholoogiline, et kuskilt on suudetud ka peaetungi korraldada, kuid sisuliselt pole seal olulist läbimurret saavutatud.

Minski uued lepped on kaheldava väärtusega, kuna nende täitmine pole ilmselgelt Putini huvides.

Selleks korraldati ilmselt ka rahvateater terroristide esindajatega, kes justkui otsustavad ise lepete täitmise üle. Nii loodab Venemaa vastutuse enda õlult ära veeretada, veeretades samal ajal üha uusi tanke üle piiri Ukrainasse. Olen väga üllatunud kui nad jõuavad raskerelvastuse liigutamise faasini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles