Saksa meedia: EL saadab Ukrainasse immigrante

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa telesaate «Report Mainzi» ajakirjanduslik uurimus paljastas, kuidas Euroopa Liit (EL) rikkuvat oma idapiiril põgenikega ümberkäimisega arvatavasti aastaid rahvusvahelist õigust, vahendab Tagesschau uudised.

Aastaid on ELi riikidest nagu Ungari või Slovakkia põgenikke tagasi Ukrainasse saadetud ilma eelneva võimaluseta taotleda asüüli. Seda kinnitas ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti (UNHCR) ekspert intervjuus «Report Mainziga» ning uudisteajakirjale Der Spiegel.

Piirilt tagasi saadetud põgenikke hoitakse kuni aasta Ukrainas erikinnipidamiskeskustes, mida rahastatakse ELi raha kaasabil. Üks sellistest kinnipidamisasutustest  avab varsti uksed Ukrainas Martynivskes.

Ukraina on osa nn põgeniketeest ELi. See on vähem tuntud kui alternatiivne mereteekond üle Vahemere. Igal aastal üritavad sajad põgenikud Ukraina kaudu ELi jõuda. Paljud neist on pärit Somaaliast ja Afganistanist. Saksa liidusiseministeerium kinnitab, et möödunud kuude jooksul on esinenud inimsmugeldamise vahejuhtumeid Ukrainast Slovakkiasse.

Mitmed põgenikud on andnud teada, kuidas on neid ööpäeva jooksul ELi liikmesriigist Ukrainasse tagasi viidud. Üks somaalia põgenik, kes elab nüüdseks Saksamaal, on oma sõnutsi ise kolm korda läbi elanud säärast halba kogemust ning veel mitmeid aastaid veetnud Ukrainas kinnipidamiskeskuses. «Kaotasin usu lootusesse. Ukraina on lihtsalt halb koht põgenike jaoks. Nad võivad sind piinata, lüüa. See oli lihtsalt kohutav.»

2012. aastal korraldas üks somaallasest kinnipeetav näljastreigi sunniviisilise kinnipidamise vastu. Selle aja jooksul ei muutunud mitte midagi, olgugi et EL rahastajana teadis sellisest tavast.

EL on investeerinud miljoneid selliste kinnipidamiskeskuste ülesehitusse. Samuti rahastatakse personali koolitust ning nõustatakse Ukraina valitsust sel teemal.

Alates 2010. aastast kehtib ELi ja Ukraina vahel üleandmiskokkulepe, mis lubab liikmesriikidel migrante tagasi Ukrainasse saata.  Siiski asüülitaotlus peab protseduuri järgi olema eelnevalt läbi vaadatud olema.

Euroopa Liidu komisjon vastas «Report Mainzi» päringule, et nemad ei ole teadlikud sellistest intsidentidest. Rahaline toetus Ukrainasse teenivat põgenike tingimuste parandamist Euroopa standarditeni.

Ka paljud põgenikud, kes veel viibivad Ukrainas, teatavad kannatamatust olukorrast. Nad pidavat saama seal toiduvahendeid väärtuses vähem kui üks euro päevas. Lisaks kurdetakse nälja ning puuduliku meditsiinilise varustuse üle. Hirmust piiriületamise raskuste ning kinnipidamise ees ei unista enamik enam põgenemisest ELi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles