Relvarahu eel sagenesid Ukrainas rünnakud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatistid
Ida-Ukraina separatistid Foto: SCANPIX

Venemaa poolt toetatud separatistid asusid reedel aktiivselt pealetungile, et enne nädalavahetusel jõustuvat relvarahu veel alasid krabada. Rünnakutes hukkus vähemalt 26 inimest.

Foto: SCANPIX

Kõige ägedamad lahingud toimusid valitsusvägede käes oleva Debaltseve ümber, mida pommitati korduvalt pärast Minskis aset leidnud kohtumist, kus lepiti kokku uues relvarahus, vahendas uudisteagentuur AP.

Vaenupooled peavad lõpetama rünnakud südaööl vastu pühapäeva. Ukraina asekaitseminister Petro Mehedi sõnul anti aga separatistidele käsk pühapäevaks vallutada Debaltseve ja Mariupol.

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Sõjaväe pressiesindaja Andri Lõsenko teatas, et pärast Minski kõnelusi on hukkunud 11 sõdurit ja 40 on viga saanud. Kiievi võimude sõnul sai valitsusvägede kontrollitud aladel kaheksa tsiviilisikut surma, separatistid teatasid seitsme inimese hukkumisest.

Separatistid pommitasid ka Kiievi vägede käes olevat Artemivski, kus tabamuse sai ka kohalik lasteaed. AP ajakirjaniku sõnul nägi ta lasteaia juures ühe lapse surnukeha. Kohalike võimude sõnul hukkus rünnakus üks laps ja üks täiskasvanu.

Viimastel päevadel on separatistidel õnnestunud peaaegu täielikult Devaltseve ümber piirata. Kiievi sõnul peab Debaltseve septembris allkirjastatud relvarahu järgi jääma Ukraina kätte. Internetti lekkinud kokkuleppes on näha, et läbirääkimistel tõmmati kaardil läbi Ukraina territooriumi joon, mis eraldas Kiievi ja separatistide alasid. Sellel dokumendil kuulus Debaltseve Ukrainale.

Foto: Mykola Lazarenko/AP

Kuigi Minskis jõuti uues relvarahus kokkuleppele, siis ei nõustu Ukraina president Petro Porošenko ja Venemaa riigipea Vladimir Putin linna tuleviku osas. Putin ütles, et separatistide sõnul on Ukraina väed ümber piiratud ja neil tuleks alla anda, Kiiev sellega ei nõustu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles