Iraagis tapeti mõjukas hõimujuht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Iraagi pealinnas Bagdadis tapsid tundmatud isikud sunniidist hõimujuhi ja veel vähemalt seitse inimest, vahejuhtum võib võimude sõnul veelgi suurendada usupingeid riigis.

Püssimehed ründasid reede õhtul kaht autot, milles sõitsid teiste seas šeik Qassem Sweidan al-Janabi ja tema nõbu, seadusandja Zeid al-Janabi.

Seadusandja hiljem vabastati, kuid mõõdukaks peetav hõimujuht, tema poeg ja veel vähemalt kuus inimest, enamasti ihukaitsjad, tapeti.

«Relvastatud isikud seadsid üles teetõkke ning peatasid konvoi, võttes pantvangi kõik autodes viibinud inimesed,» lausus parlamendiliikme büroo töötaja.

«Nad toimetati Sadr Citysse, kus parlamendiliige vabastati ning ülejäänud tapeti. Nende surnukehad leiti Bagdadi põhjaosast Al-Nida'a mošee lähedalt.»

Sadr City on suur šiiitide linnaosa Põhja-Bagdadis, kus šiiarühmitused on palju võitlejaid värvanud.

Adnan al-Janabi, veel üks seadusandja samast hõimust, ütles, et mõrvatud hõimujuht oli üks võtmetegelasi jõupingutustes sektantlikule vägivallale lõpp teha.

Tema sõnul oli mõjukas šeik Janabi juba aastaid võidelnud jõuliselt terrorismi ja usuvägivallaga ning toetanud rahvuslikku leppimist. Šeigi ainus poeg Mohamed, kes samuti rünnakus tapeti, oli just naasnud Glasgowst, kus ta kaitses doktorikraadi.

Parlamendispiiker Selim al-Juburi mõistis atentaadi teravalt hukka ja nõudis selle põhjalikku uurimist. Sise- ja kaitseminister on kutsutud esmaspäeval parlamenti juhtunu kohta aru andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles