Politsei kardab Rootsi karikaturisti elu pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi karikaturist Lars Vilks.
Rootsi karikaturist Lars Vilks. Foto: SCANPIX

Taani pealinnas Kopenhaagenis laupäeva õhtul toimunud tulistamisest eluga pääsenud vastuoluline Rootsi karikaturist Lars Vilks viidi turvalisse kohta, teatas Rootsi politsei.

Politsei kinnitusel pole Vilksi Lõuna-Rootsis Höganäsis asuv kodu karikaturisti jaoks turvaline, mistõttu toimetati ta määramata ajaks mujale. «Ta peab olema turvalises paigas,» märkis politsei esindaja Ewa-Gun Westford.  

Vilks oli üks neist, kes osales laupäeva õhtul Kopenhaagenis Krudttondeni kultuurikeskuses toimunud debatil väljendus- ja sõnavabaduse üle. Kurjategija avas debati ajal aga tule, tappes ühe inimese. Politsei tappis kahtlusaluse Omar El-Husseini, kes arvatakse olevat ka paar tundi hiljem kohaliku sünagoogi juures toimunud ja ühe inimelu nõudnud tulistamise taga, pühapäeva hommikul tulevahetuse käigus.

Vilks, kes pääses rünnakust terve nahaga, kuid avaldas hiljem arvamust, et rünnak oli suunatud just tema vastu. 2007. aastal ajalehes Nerikes Allehanda prohvet Muhamedi peaga koera kujutavate pilapiltidega moslemite pahameele põhjustanud Vilksi elu kallale on kiputud ka varem.

Näiteks saatsid äärmuslased teda tapma sinisilmse ja blondi ameeriklanna Colleen LaRose’i, kes siiski enne tabati ning kes 2011. aastal mõisteti kümneks aastaks vangi. 2010. aasta mais üritati süüdata aga kunstniku kodumaja ja talle tungiti kallale Uppsala ülikooli ühes auditooriumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles