Soome parlament hakkab vaidlema presidendivõimu üle

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Soome parlamendi istungitesaali
Vaade Soome parlamendi istungitesaali Foto: SCANPIX

Pärast kahekuulist suvepuhkust koguneva Soome parlamendi peatähelepanu keskendub sügisel eelarvevaidlustele ja aruteludele presidendist kui välispoliitika juhist.

Sotsiaaldemokraadid vastustavad presidendi võimupiiri kitsendamist, vahendas YLE. Parlamendifraktsiooni esimees Eero Heinäluoma peab kokkulepete võimalikuks, kui riigipea praegune roll välispoliitika juhina ei muutu.

Järgmise aasta eelarveprojekti hakkab parlament arutama kahe nädala pärast. Lähenevad üldvalimised (aprillis 2011) tõotavad ka tuliseid majandusvaidlusi.

Enne parlamendivalimisi tuleb leida lahendus presidendivõimu puudutavatele erimeelsustele. Mai lõpus jõudis rahvasaadikuteni valitsuse ettepanek siduda presidendi otsustamisõigus valitsuse ja parlamendi ühise seisukohaga. Sellest väljapoole jääks vaid seaduste allkirjastamine ja ametnike ametisse kinnitamine.

Sotsiaaldemokraadid toetavad presidendi otsustamisõigust välispoliitikas. Heinäluoma sõnul võiks riigipeale jääda alles iseseisev otsustusõigus sõjalist kriisihaldust puudutavates küsimustes.

Tema arvates on hea, et sõdurite lähetamine välismaale vajab kõigi kolme ehk siis valitsuse, parlamendi ja presidendi arvamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles