Kuldne sügis jõudis Lapimaale tavapärasest varem

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügislehed
Sügislehed Foto: Wikimedia

Kuldne sügis jõudis Lapimaale tavapärasest varem, kui metsauurimisinstituudi andmetel muutusid esimestel kaskedel enam kui pooled lehed kollaseks enne «õiget» aega.

Sügisese värvikülluse tekkimine on aastate võrdluses väga erinev ja tänavune jääb juhusliku vaheldumise skaala nn ülemisse ossa, rääkis instituudi fenoloogiahanke juht Eero Kubin YLE-le.

«Kuldsete lehtede tekkimist mõjutavad enim taime siserütm ja valguse hulk,» rääkis ta. «Sügise fenoloogia pole oluliselt ettepoole nihkunud ja praegune värvikirevus on pigem normaalne iga-aastane muutus.»

Kubini sõnul räägiti varem, et kuldne sügis on kõige kaunim 10. septembril kella 14 paiku. Tegelikult on see mitme asjaolu summa ja ainus kindel asi on see, et värvikirevust saab imetleda igal aastal, märkis ta.

Kuldse sügise varasemast saabumisest ei maksa suuri järeldusi teha, kuid statistikast on näha, et kevadine puude lehte minek on nihkunud uuringute ajal varasemale ajale. Kubini sõnul viitab see kliimasoojenemisele.

Taimed vajavad lehtede tekkimiseks teatud temperatuuri ja sooja perioodi, rääkis Kubin. See soe periood on toonud lehtede tuleku varasemale ajale ning seda saab otseselt võrrelda kliimasoojenemisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles