Kanada laiendas Vene-vastaseid sanktsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina piirivalvur Vene humanitaarabi registreerimas.
Ukraina piirivalvur Vene humanitaarabi registreerimas. Foto: SCANPIX

Kanada teatas teisipäeval Ukraina konflikti tõttu uute Vene-vastaste majandussanktsioonide kehtestamisest ja sanktsioonidega karistatavate isikute ja organisatsioonide nimekirja pikendamisest.

Kanada võtab kaks kuud pärast sanktsioonide kehtestamist Venemaa nafta- ja gaasisektorile sihikule Vene riikliku naftafirma Rosnefti.

Majandussanktsioonid ja reisikeelud puudutavad 37 Vene ametiisikut ja Ukraina venemeelset separatisti ning majandussanktsioonid 17 Vene ja Ukraina juriidilist isikut, sealhulgas Rosnefti.

«Meie valitsus on kindlalt pühendunud Ukraina rahva kõrval seismisele Putini režiimi jätkuva sõjalise agressiooni valguses, mis on nõudnud enam kui 5300 inimelu,» ütles Kanada peaminister Stephen Harper.

«Kanada positsioon on selge: me tunnustame Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning ei kavatse kunagi tunnustada Venemaa ebaseadusliku okupatsiooni mis tahes osa üle Ukraina territooriumist,» sõnas ta.

Kanada kehtestas sanktsioonid kooskõlas Euroopa Liidu ja USA-ga.

Vaatamata uuele Minski relvarahuleppele, ei ole sõjategevus Ukrainas peatunud ning separatistid üritavad vallutada Debaltsevet.

«Kanada ja selle partnerite kehtestatud kollektiivsed sanktsioonid avaldavad Putini režiimile ja selle kollaborantidele tõelist majanduslikku survet. Hind, mida Venemaa maksab, tõuseb jätkuvalt, kui riik jätkab konflikti eskaleerimist ning keeldub sellele rahumeelse lahenduse leidmise lubamist,» lausus peaminister.

Kanadas on üle 1,2 miljoni ukraina päritolu kodaniku (iga 35.), nende hulgas astronaut Roberta Bondar, hokilegend Wayne Gretzky ja endine Kanada kindralkuberner Ray Hnatyshyn.

Kanada tunnustas 1991. aastal esimesena Ukraina iseseisvust ja on kritiseerinud teravalt Venemaa tegevust Ida-Ukrainas. Kanada on kehtestanud Venemaale sanktsioonid ning saatnud Ukrainasse humanitaarabi, mittesurmavat sõjavarustust ja valimisvaatlejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles