Saddam Husseni Baathi partei mitu juhti liitus Islamiriigiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Islamistlikul äärmusrühmitusel Islamiriik on õnnestunud meelitada oma ridadesse Iraagi eksdiktaatori Saddam Husseini Baathi partei juhtfiguure.

Uue raamatu «ISIS: Inside the Army of Terror» andmetel mängivad Iraagi armee ja julgeolekuteenistuse juhtide hulka kuulunud isikud nüüd tähtsat rolli Islamiriigi tegevuses, edastab AFP.

Raamatu autorite, Süüria politoloogi Hassan Hassani ja USA ajakirjaniku Michael Weissi sõnul saab Islamiriiki pidada Saddam Husseni diktatuuri mantlipärijaks.

Saddam Hussein käivitas 1990. aastatel oma riigis, mille valitsemisega ta tegelikult toime ei tulnud, radikaliseerimise kampaania.

«Ta püüdis oma Baathi partei liikmeid radikaliseerida. Kui ühendada valitsus ja džihadism, siis võib sellest sündida midagi kurjakuulutavamat kui seda on al-Qaeda,» teatas Hassan.

Lisaks äärmuslike vaadetega islamistidele meelitab Islamiriik oma ridadesse ka poliitilisi ja majanduslikke oportuniste.

Iraagis võimult tõugatud Saddam Husseni sunniitidest poliitikutele ja sõjaväelastele võib olla Islamiriigiga liitumine lühim tee šiiitidest enamusega Iraagis tagasi võimu juurde pääsemiseks.

«Osa neist ei pruugi nõustuda Islamiriigi ideoloogiaga, kuid nad näevad selles äärmusrühmituses oma võimalust pääseda Iraagis jälle võimu juurde,» selgitasid asjatundjad.

Niinimetatud Islamiriik on Iraagis ja Süürias vallutanud suuri alasid, kus kuulutati välja kalifaat. Nende võimu all olevates piirkondades kehtivad karmid islamireeglid.

Islamiriiki tuntakse ka  pantvangide võtmisest ja nende julmadest hukkamistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles