Kreeka rahandusminister mõjub kolleegidele ärritavalt

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis saabumas Euroopa Liidu rahandusministrite kokkusaamisele Brüsselis.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis saabumas Euroopa Liidu rahandusministrite kokkusaamisele Brüsselis. Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Kui Kreeka uus ja huvitav rahandusminister pärast valimisi ajakirjanikele korduvalt kinnitas, et Ateena on «maksejõuetu» ja «pankrotis», vangutasid euroala ametnikud kohkunult päid.

Eurotsooni rahandusministrite koosolekutel esmaspäeva õhtul ja möödunud nädalal hoiatas Euroopa esikeskpankur Mario Draghi Yanis Varoufakist, et sellised väljaütlemised võivad kiirendada hoiuste pagemist Kreeka pankadest, ütlesid Wall Street Journalile üritustel osalenud ametnikud.

«Draghi pani talle südamele olla ettevaatlik,» ütles üks esmaspäeval kohalviibinud ametnik. «Hooletu kommunikatsioon pole pankadele hea.»

Tegelikult on «intsidente» ja üleastumisi euroala kirjutamata sündsuse ja väärikuse reeglitest tulnud juba lausa ridamisi.

«See on kultuuride kokkupõrge,» ütles ametnik. «18 rahandusministrit istuvad ümber laua koos funkiliku ja radikaalse akadeemikust majandusteadlasega, kes pole iial varem valitsuses olnud.»

Asjassepühendatute sõnutsi on Kreeka ja eurogrupi kõnelused siiani läbi kukkunud ka stiili puudutavate pahanduste pärast. Euroametnike läbikäimine on paljuski klubilik, omavahelised suhted tähendavad palju. Probleeme üldiselt avalikkusele ei avaldata ning otsused võetakse vastu konsensuse alusel, mis on ehitatud viie kriisiaasta vältel väljakujunenud müstiliste ja suisa salateadmisi nõudvate reeglite järgi.

Kogu seda maailma on Varoufakis väga kõvasti raputanud.

Nii näiteks anus Itaalia rahandusminister Pier Carlo Padoan Varoufakist läinudnädalasel koosviibimisel, et too oma kõnekunsti natuke kammitseks. «See [siin] ei ole vangide dilemma ülesanne,» ütles ta kohalviibinud allika andmetel Varoufakisele.

Esmaspäevasel eurogrupi koosolekul viibis Varoufakis ühtlasi särk püksist väljas, ilma lipsuta ja krae üleval. Ülejäänud seltskond ei kujuta aga koosviibimisi kuidagi ette ilma tumedate ülikondade ja kaelasidemeteta.

Seejuures saabus Varoufakis sellele koosolekule 20 minutit hiljem ning sisenes koos kaameramehega – sel ajal, kui Draghi kõnet pidas. Eurogrupi esimees Jeroen Dijsselbloem segas Draghile vahele ning käskis vihaselt telemehel lahkuda.

Kui Varoufakise kord tuli kõneleda, rääkis ta pikalt, laialt ja üldsõnaliselt. Ühe ametniku sõnutsi võeti sõnavõtt vastu «erinevas astmes frustratsiooni ja ärritusega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles