Ametnik: USA ja Türgi sõlmisid leppe Süüria ülestõusnute varustamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA juhitud koalitsiooni õhurünnak Süürias.
USA juhitud koalitsiooni õhurünnak Süürias. Foto: SCANPIX

USA ja Türgi sõlmisid neljapäeval leppe Süüria ülestõusnute väljaõpetamiseks ja varustamiseks, ütlesid ametnikud.

«Türgi ja Ühendriigid allkirjastasid natuke aega tagasi väljaõppe ja varustamise [programmi] dokumendi,» ütles Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ajakirjanikele.

«Võin kinnitada, et lepe allkirjastati täna [neljapäeva] õhtupoolikul Ankaras,» ütles USA suursaatkonna esindaja Joe Wierichs.

Valitsusesindaja sõnul allkirjastasid leppe Türgi välisministeeriumi asekantsler Feridun Sinirlioğlu ja USA suursaadik Türgis John Bass.

Läbirääkimised leppe sõlmimiseks kestsid mitu kuud. Programmi esimesel aastal tahetakse välja õpetada umbes 5000 ja kolme aasta jooksul umbes 15 000 võitlejat.

Tegemist on Türgi ja USA strateegilise partnerluse olulise sammuga, ütles Sinirlioğlu Türgi uudisteagentuuri Anadolu vahendusel.

Türgi valitsuse sõnul võib ülestõusnute väljaõpetamine alata juba märtsis Türgi keskosas Kırşehiri linnas paiknevas baasis ning programmi esimesel aastal võtavad sellest osa sajad Süüria võitlejad.

USA valitsus loodab omalt poolt, et programm võib alata märtsi lõpupoole ning esimesed väljaõpetatud saaksid sel juhul alustada tegutsemist tänavu aasta lõpust, teatas Pentagon.

Ühendriikide esindajate sõnul on ettevõtmise eesmärgiks sõdida sunniidi äärmusrühmituse Islamiriigi (IS) vastu, ent Türgi ametnikud on andnud vihjamisi mõista, et väljaõpetatud võivad sihikule võtta ka Süüria valitsusväed.

Kolmapäeval ütles USA kaitseministeerium, et Ühendriigid on välja sõelunud umbes 1200 mõõdukat Süüria mässulist, kes võiksid Türgis, Saudi Araabias ja Kataris väljaõpet saada.

USA kongress kiitis heaks seaduseelnõu, millega anti luba järgmise aasta jooksul välja õpetada umbes 5000 võitlejat ning selleks eraldati 500 miljonit dollarit (440 miljonit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles