Briti parlament: EL ja London hindasid Venemaa käitumist katastroofiliselt valesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Debaltsevest koju sõitvad Ukraina sõdurid. Ukraina valitsusväed tõmbusid sel nädalal tagasi strateegilis tähtsusega Debaltsevest, kus võimutsevad niinimetatud venemeelsed separatistid.
Debaltsevest koju sõitvad Ukraina sõdurid. Ukraina valitsusväed tõmbusid sel nädalal tagasi strateegilis tähtsusega Debaltsevest, kus võimutsevad niinimetatud venemeelsed separatistid. Foto: SCANPIX

Suurbritannia ja Euroopa Liit hindasid Venemaa käitumist Ukraina kriisi eel katastroofiliselt valesti ja kõndisid justkui kinnisilmi Ukraina kriisi, seisab täna avaldatud Briti parlamendikomisjoni raporti järeldustes.

Briti parlamendi ülemkoja ehk lordide koja Euroopa Liidu asjade komisjon leiab, et EL ning sellega seotult ka Suurbritannia on süüdi sellesse kriisi kinnisilmi kõndimises.

«Analüütilise võimekuse puudumine nii Ühendkuningriigis kui ka ELis viis kriisi eel meeleolude katastroofilise valestitõlgendamiseni,» seisab järeldustes. ELi suhted Moskvaga lähtusid raporti väitel kaua optimistlikust eeldusest, et Venemaa on teel demokraatiale.

Raportis süüdistatakse läbikukkumises muuhulgas Briti välisministeeriumi ja teiste ELi liikmesriikide ametkondade Venemaa-alase ekspertiisi langust, mille olemasolu võimaldanuks anda sündmustele autoriteetse vastuse.

«Valitsus ei ole selles küsimuses olnud sedavõrd aktiivne ja nähtav, kui võinuks olla.»

Tegemist on järjekordse hoobiga peaminister David Cameroni valitsusele Ukraina konflikti teemal. Briti kõrgeim sõjaväelane NATOs, kindral Richard Shirreff on nimetanud peaministrit välispoliitiliseks tähtsusetuseks Ukraina kriisi ajal.

Briti välisministeerium tõrjus kriitikat. «Suurbritannia on etendanud juhtivat rolli Ukraina õiguse toetamisel kaardistada ise oma tulevikku läbi ELi Vene-vastaste sanktsioonide tagamise Moskva püüdluste eest dikteerida neid valikuid,» ütles Briti välisametkonna pressiesindaja. Välisministeerium on tugevdanud ekspertiisi Venemaa ja regiooni teemal ning jätkab tööd tugeva ja ühtse vastuse andmisel Vene agressioonile, teatas ta.

Neljapäeval nähti Briti õhuruumi lähistel Vene pommitajaid, mille järel Cameron teatas, et Suubritannia hävitajate kiire reageerimine näitas nende kaitsevõimekuse tugevust.

Cameron hoiatas sel nädalal Venemaad, et riigile kehtestatud sanktsioonid võivad jääda kehtima aastateks, kui Moskva ei muuda kurssi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles