Meikar: Byabenini surma asjaolud heidavad varju Valgevene võimudele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Bebenin (keskel) Valgevene miilitsate haardes.
Oleg Bebenin (keskel) Valgevene miilitsate haardes. Foto: SCANPIX

Riigikogu ühenduse «Valgevene demokraatliku arengu kaitseks» esimehe, reformierakondlase Silver Meikari sõnul on Valgevene opositsioonilise võrguväljaande juhi Aleh Byabenini surma asjaolud äärmiselt kahtlased.

«Ajakirjaniku enesetapu versiooni on kahtluse alla seadnud tema lähedased sõbrad ja kolleegid,» ütles Meikar. «Ei tasu unustada, et Valgevenes on varemgi võime kritiseerinud inimesed kas ootamatult hukkunud või salapäraselt kadunud.»

Meikari ettepanekul otsustas Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee poliitikakomitee täna Belgradis, Serbias toimunud istungil saata pöördumise Valgevene võimudele, milles nõutakse Byabenini surma asjaolude erapooletut uurimist ja kõigi uurimistulemuste avalikustamist.

«See traagiline sündmus heidab kahtlusi Valgevene võimudele, kes on tuntud ajakirjanike tagakiusamise ja vaba meedia piiramise poolest,» ütles Meikar.

Lähenevate presidendivalimiste eel on inimõiguste ja meediavabaduste eest võitlevad organisatsioonid täheldanud suurenenud survet Valgevene opositsioonilistele ajakirjanikele. Näiteks saadeti eile Narodnaya volya peatoimetaja Svetlana Kalinkinale ähvarduskiri pärast seda, kui ta seadis ajalehes kahtluse alla Byabenini surma ametliku versiooni.

«Kui Byabenini surma asjaolud jäävad välja selgitamata, peab Euroopa Liit üle vaatama oma poliitika Valgevene suunal,» ütles Silver Meikar. «Kahjuks ei ole avatum suhtlemine toonud kaasa Euroopa viimaseks diktatuuriks nimetatud Valgevene muutumist avatumaks ja vabamaks.»

Aleh Byabenin, charter97.org asutaja ja juht, leiti oma Minski lähedal asuvas suvilas pooduna 3. septembril. Aleh Byabeninit jäid leinama tema naine ja kaks poega. Silver Meikar avaldas siirast kaastunnet tema perele, sõpradele ja kolleegidele ning kõigile, kes võitlevad demokraatlikuma ja vabama maailma eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles