SBU juht: snaiperite tegevust Maidanil juhtis Putini nõunik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladislav Surkov.
Vladislav Surkov. Foto: SCANPIX

Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) juht Valentõn Nalõvaitšenko süüdistas Vene presidendi Vladimir Putini nõunikku Vladislav Surkovi välismaiste snaiperite juhtimises Maidanil mullu veebruaris.

Nalõvaitšenko kinnitas eile Ukraina telekanali 1+1 vestlussaates «Pravo na vlast», et niisugust asja väitsid ülekuulamistel SBU eriüksuse Alfa liikmed.

«Nad edastasid konkreetseid andmeid meeleavaldajaid ja siseministeeriumi kaastöötajaid sihtinud välismaiste snaiperite gruppide paiknemiste kohta,» rääkis ta ja lisas, et korrakaitsejõudude valduses on dokumentaalne kinnitus taoliste gruppide tegevuse kohta Ukrainas.  

«Selle menetluse raames on olemas ametinimed, perekonnanimed, passide koopiad, andmed nende sisse- ja väljasõitude kohta, millist sidet nad kasutasid, millistes ruumides viibisid ja kuidas president Putini nõunik Surkov neid Kiievis juhtis,» rõhutas SBU juht.  

Nalõvaitšenko jutustas, et kolm Vene julgeolekuteenistuse (FSB) kaastöötajatest moodustatud snaiperite rühma saabus Kiievisse ajavahemikus detsember 2013 kuni veebruar 2014. Nende ülesandeks oli organiseerida ja planeerida Euromaidani aktivistide laialiajamist.  

SBU praeguse juhi kinnitusel osutus suur osa korrakaitsejõudude ja julgeolekuteenistuse töötajatest äraandjateks ning välismaiste eriteenistuste kaastöölisteks. Tema väitel oli ka näiteks Krimmi endine julgeolekuülem Pjotr Zima FSB kaastöötaja, kes aitas Venemaal poolsaart annekteerida.       

Viimastel andmetel kahtlustatakse riigireetmises ligi sadat endist SBU kaastöötajat, kellest kümme on vahistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles