Venemaa telefonides hakkab tasuta helisema «Püha sõda»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa võidupäeva sõjaväeparaad Moskva Punasel väljakul.
Venemaa võidupäeva sõjaväeparaad Moskva Punasel väljakul. Foto: Reuters / Scanpix

«Tõuse, hiiglaslik maa, tõuse surmaheitluseks tumeda fašistliku jõu, neetud ordu vastu! Las õilis raev lööb keema nagu laine. Käib rahva sõda, püha sõda!» laulsid Suure Isamaasõja päevil punaarmee muusikalised kollektiivid.

Alates tulevast nädalast hakkab laul taas kõlama üle kogu Venemaa: esmaspäeval väljastavad peamised mobiilioperaatorid rahvale tasuta allalaadimiseks vastava helina.

Valitsuse algatatud initsiatiiv «Hurraa, võit!» juhatab sisse kirgliku ja üha kimedamalt kõlava kampaania Teise maailmasõja lõpu tähistamiseks, kirjutab Financial Times.

Viimasel ajal on sõjateema Venemaal tugevasti esil: alates mullusest märtsikuust on toimunud enam kui 100 sõjaga seotud festivali, näitust, kontserti, konverentsi, võistlust ja tseremooniat.

Ametlike sündmustega on kaasnenud valitsuse sponsoreeritud filmide, raamatute ja telesaadete tulv.  

Kampaania kulmineerub 9. mail Moskvas, mil ametlikku osa juhib president Vladimir Putin isiklikult.

Moskva on tseremooniale ja sõjaväeparaadile kutsunud liidreid kõikjalt maailmast. Tänase seisuga on tulekut kinnitanud vaid käputäis, näiteks Põhja-Korea diktaator Kim Jong Un, Hiina president Xi Jinping ning Serbia riigipea Tomislav Nikolic.

Laul «Püha sõda» algab originaalis järgmiselt:

Вставай, страна огромная,

Вставай на смертный бой

С фашистской силой темною,

С проклятою ордой!

Пусть ярость благородная вскипает, как волна.

Идет война народная,

Священная война! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles