Nelja riigi esindajad arutavad Põhja-Korea tuumaküsimust Venemaata

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea välisminister Yu Myung-Hwan.
Lõuna-Korea välisminister Yu Myung-Hwan. Foto: AP / Scanpix

Hiina, Jaapani, USA ja Lõuna-Korea esindajad kohtuvad sel nädalal Hiina pealinnas Pekingis, et leida lahendus Põhja-Korea taas tekkinud tuumaambitsioonidele.


Lõuna-Korea välisminister Yu Myung-Hwani kinnitusel teavitas Põhja-Korea teisipäeval USAd ja Rahvusvahelist Aatomienergiaagentuuri, et soovib taasavada Yongbyoni tuumajaama, vahendas Reuters.

«On sügavalt kahetsusväärne, et see juhtus nii kriitilisel hetkel,» lisas Yu.

Lõuna-Korea saadik Kim Sook kohtub USA esindajaga desarmeerimiskõnelustel Christopher Hilliga Pekingis reedel.

Jaapani välisministeeriumi ametniku kinnitusel tehakse jõupingutusi, et saada läbirääkimiste laua taha ka Jaapani ja Hiina esindajad.

Vaatamata kavatsustele taastada oma tuumaprogramm, pole Põhja-Korea Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri esindajaid riigist veel välja saatnud ja Yongbyonis viibivad USA inspektorid.

USA ametnike kinnitusel on viimaste Põhja-Korea sammude eesmärk parandada oma positsiooni läbirääkimistel ja anda vastulöök USA-le, kes pole neid terroristlike riikide nimekirjast veel kustutanud.

Ekspertide hinnangul pole Põhja-Korea taktika edukas, sest neil puudub sanktsioonide tõttu võimalus importida osasid, mis võimaldaksid tuumareaktori töö taastada.

2003. aastal algasid kuuepoolsed kõnelused Põhja- ja Lõuna-Korea, Venemaa, Jaapani, USA ja Hiina vahel, et veenda Pyongyangi tuumarelvast loobuma. Põhja-Korea murdis kõneluste ajal mitmeid kordi antud lubadusi.

Juunis sõlmis Põhja-Korea lepingu, millega nõustus tuumarajatised likvideerima ja loobuda tuumaambitsioonidest, et lõpetada rahvusvahelised sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles