Igor Taro Ukraina päevik: 21.02

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.gov.ua

Debaltseve platsdarmil ei peaks enam Ukraina sõjaväelasi olema, vene üksused on võtnud enda kontrolli alla nii Debaltseve kui ka Tšornuhhino, mida nad ei suutnud kuude viisi vallutada. Lahingutegevus jätkub Donetski lennuvälja ja Mariupoli piirkonnas.

Ametlikult on Ukraina armee viinud Debaltsevest välja 2100 sõjaväelast, 110 on langenud vangi ja kaotusi 20. Pakun, et kaotuste arv on mitmekordselt vähendatud. Väljaöeldud arv ei pruugi olla otsene vale, vaid kindlaks tehtud surmasaanute number vägede väljumisel. Lisaks võib olla veel teadmata kadunuid. Vene üksuste kaotused kuu aja jooksul on hinnatud 2900-le. Need numbrid pole võrreldavad, ühel juhul kõneldakse ainult väljumisoperatsiooni kaotustest ja teisel juhul kuuajalisest perioodist. Ka vene meediasse on jõudnud reportaažid, milles on tunnistused vene vägede kohalolust. Kogu Debaltseve operatsioon oli Vene armee poolt läbi viidud ning kohalikke «separatiste» kasutatakse vaid lojaalse meedia vitriinina. Ukraina vägede poolt jäetud territooriumi ootab ees häda ja viletsus - veebruari pensionid ja sotsiaaltoetused jõudis Ukraina oma vägede kohalolekul välja maksta, nüüd on algab seal näljaaeg. Küsimus on ka selles, kuhu tõmbab Ukraina väejuhatus järgmise punase joone, mis kujuneb edaspidi rindeks. Kas see on Svitlodarsk või taganevad ukraina üksused veelgi?

Tuletegevust oli ka Donetski lennuvälja põhjaosas Avdiivka ja Tonenke kandis. Samuti Širokino juures Mariupoli suunal, kus möödunud ööpäeval üritas vastane seal kompida ukrainlaste positsioone ja proovida pealetungi. Venelased kasutavad aktiivselt mehitamata lennumasinaid õhuluureks nii kogu rindejoone ulatuses kui ka Ukraina-Vene piiril. Kokku on fikseeritud 16 masina lennud, ühe võttis ukraina õhutõrje maha. Vene tehnika voorimine üle piiri jätkub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles