Pariis teeb uue katse elustada sõjalennukite müüki Indiale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse hävitaja Rafale.
Prantsuse hävitaja Rafale. Foto: SCANPIX

Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian sõidab järgmisel nädalal New Delhisse, et teha uus katse elustada kõnelusi 126 Rafale hävituslennuki müümiseks Indiale.

Le Drian kohtub oma India kolleegi Manohar Parrikari ja teiste kõrgete ametnikega esmaspäeval ja teisipäeval, et hoida kõnelustel elu sees enne India peaministri Narendra Modi eelseisvat visiiti Pariisi.

Prantsuse kompanii Dassault Aviation võitis 2012. aasta jaanuaris õiguse alustada eksklusiivseid läbirääkimisi Indiaga 126 Rafale hävituslennuki müümiseks. Ekspertide hinnangul ulatuks lepingu maksumus 12 miljardi dollarini.

Esialgse kava kohaselt tarnib Dassault 18 Rafale lennukit sel aastal ning ülejäänud 108 valmistaks India riigifirma Hindustan Aeronautics Ltd tehnoloogia tarnimise kokkuleppe alusel.

Läbirääkimised lepingu sõlmimiseks pole aga lõpptulemuseni viinud ning India komitee on leidnud, et see pole odavaim variant.

Prantsuse kaitseministeerium ütles, et Le Driani visiit annab kahe riigi valitsustele võimaluse arutada «rahvusvahelisi ja kaitsetööstuse küsimusi», kuid pole vähimatki kahtlust, et kohtumiste keskseks teemaks on Rafale-tehing.

Mullu mais võimule tulnud Modi parempoolne valitsus on andnud vasturääkivat infot aruteludes edasiliikumise kohta.

India kaitseministeerium ütles Le Driani detsembrikuise visiidi ajal, et olemasolevad erimeelsused «lahendatakse kiirelt».

Samas on India valitsus tellinud raporti projekti maksumuse kohta, lisades veelgi ebakindlust.

India ajaleht Business Standard kirjutas varem sel kuul, et asja uurinud komisjon leidis, et Rafale-tehing oleks oluliselt kallim kui Eurofighteri pakutavad Typhoon sõjalennukid.

Leht ütles viitega kaitseministeeriumi allikatele, et Rafale-kokkulepe on tegelikult juba surnud, kuigi India liidrid endiselt seda avalikult toetavad.

Tehingu ebaõnnestumine oleks väga piinlik Prantsuse valitsusele, kes valmistub tervitama Modit tema esimesel Euroopa ringsõidul aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles