Steinmeier: rünnak Mariupolile tähendab relvarahu rikkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier Foto: SCANPIX

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles pühapäeval, et igasugune rünnak Mariupolile tähendab eelmise nädala Ukraina relvarahuleppe rikkumist.

Vastates ajalehe Bild küsimusele, kust lähevad tema jaoks Ukraina konfliktis punased jooned, ütles Steinmeier, et sealt, kus need 12. veebruari Minski relvarahuleppega paika pandi.

«Pealetung Mariupolile oleks selgelt lepete» ja nende aluspõhimõtete rikkumine, tsiteeris Bild välisministri sõnu usutluses, millest avaldati pühapäeval katkeid, ent mis ilmub lehe esmaspäevases numbris.

Sõjategevus Ukraina idaosas on pärast Debaltseve linna langemist separatistide kätte mõnevõrra vaibunud ning relvarahu näib kehtivat osaliselt piki rindejoont.

Ukraina sõjaväe käes olev Mariupol võib olla separatistide järgmine sihtmärk. Kiievi teatel on linna lähistele paigutatud ligi 20 Vene tanki.

Teisipäeval kohtuvad Pariisis Normandia neliku ehk Saksamaa, Venemaa, Prantsusmaa ja Ukraina välisministrid.

Steinmeier ärgitas läbirääkimiste eel Moskvat mässulistele rohkem survet avaldama. Tema sõnul on esimesi märke, mis võivad viia «teatava pingelõdvenduseni», sealhulgas vangide vahetamine ja valmisolek alustada raskerelvade tagasitõmbamist.

«Separatistid peavad lõpetama sõjategevuse. On Moskva ülesanne avaldada neile suuremat survet. Olen seda viimastel päevadel oma Vene kolleegile mitmes telefonivestluses öelnud,» lausus Saksa välisametkonna juht.

Saksamaa ja Prantsusmaa vahendusel saavutatud ja 15. veebruaril jõustunud relvarahu tingimuste kohaselt pidanuks raskerelvastuse tagasitõmbamine algama teisipäeval ning lõppema 3. märtsiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles